Komende maanden zullen weer duizenden Nederlanders afreizen naar wintersportgebieden. Al dat skiën en snowboarden brengt een hoop lol met zich mee. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. De welbekende gipsvluchten laten dat jaar op jaar zien. Hoe zit het eigenlijk als je betrokken raakt bij een botsing? Wie is in zo’n geval aansprakelijk?
Allereerst is het goed om te weten dat er ook op de piste een aantal regels gelden. Deze regels zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski. Door je te houden aan deze voorschriften verklein je de kans dat je bij een ongeluk betrokken raakt.
- Houd rekening met andere wintersporters.
- Beheers je snelheid en skistijl.
- Kies het goede spoor.
- Hinder anderen niet bij het inhalen.
- Blokkeer geen smalle plaatsen.
- Gehoorzaam de markeringen en borden.
- Verleen hulp.
- Legitimatieplicht.
Internationaal recht
Helaas hebben we in Nederland geen bergen. Wintersport in eigen land zit er dus niet in. Een ongeluk in Oostenrijk of Zwitserland heeft dus direct een internationaal karakter. De plaats van het ongeval is immers in een ander land. En in andere landen gelden ook andere rechtssystemen dan in Nederland.
Voor zulke internationale situaties zijn verdragen gesloten. In deze verdragen is vastgelegd dat de plaats van het ongeval bepaalt welk rechtssysteem van toepassing is. Een ongeval in Oostenrijk brengt toepassing van Oostenrijks recht mee. Een botsing in de Franse Alpen betekent toepassing van Frans recht.
Maar hoe zit het als je in botsing komt met een andere Nederlander? Omdat in zulke gevallen voldoende aanknoping bestaat met het Nederlandse recht wordt dit toegepast. De discussie over de aansprakelijkheid en de schade berekening is dan gewoon in Nederland.
Sport en spel
Het bijzondere aan de wintersport is dat het gaat om een sport- en spelsituatie. Dat betekent dat de veroorzaker van een ongeval minder snel aansprakelijk is. In sport- en spelsituaties kun je namelijk tot op zekere hoogte gevaarlijke acties verwachten. Dat hoort nu eenmaal bij de wintersport.
Verder kijkt de rechter bij de beoordeling van de aansprakelijkheid naar de skivaardigheid van beide partijen, de kwaliteit van de skipiste, de weersomstandigheden, de drukte op de piste en nog een aantal factoren.
Bij SAP Advocaten zorgen wij er niet alleen voor dat je al je schade vergoed krijgt, maar proberen we de schade ook zo veel mogelijk te beperken door de juiste partijen in te schakelen die kunnen helpen bij je herstel.