Leverancier roept onveilige werkhandschoen Serin terug
Een schuurtje timmeren, een paar hortensia’s plaatsen of een boom kappen. Bij deze werkzaamheden komen werkhandschoenen goed van pas. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje!
Misschien wel in het hoekje van de handschoen zelf. Onlangs riep Rehamij, leverancier van dergelijke handschoenen, de laatste vracht terug. Het gaat om de werkhandschoen ‘Serin’. Reden was de te hoge concentratie van de giftige chemische stof Chroom-VI. Mensen die handschoenen van deze laatste vracht hebben gekocht, worden door de NVWA verzocht direct te stoppen de werkhandschoenen nog langer te dragen.
Producenten dienen ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de gestelde eisen. Zo mogen bepaalde giftige stoffen, zoals Chroom-VI, niet of slechts in beperkte hoeveelheden aanwezig zijn in producten om de schadelijke werking van deze stoffen zo veel mogelijk te beperken. De hoge concentratie Chroom-VI in de werkhandschoen van Rehamij kan bij veel en langdurig gebruik leiden tot een overgevoelige huid. Bovendien is Chroom-VI kankerverwekkend en heeft het schadelijke effecten voor de ademhaling. Een aantal jaar geleden kwam aan het licht dat dezelfde stof aanwezig was in camouflageverf die door Defensie werd gebruikt.
Aansprakelijkheid
Als de handschoen leidt tot klachten, kan de fabrikant aangesproken worden. Deze heeft namelijk de verplichting veilige producten op de markt te brengen. Een product moet de veiligheid bieden die de consument redelijkerwijs van het product mag verwachten. Bij normaal gebruik zou geen schade moeten ontstaan. Een hoge concentratie Chroom-VI, die kan leiden tot een overgevoelige huid, ademhalingsproblemen en zelfs tot kanker, maakt het product onveilig.
Ook in de arbeidsomgeving worden werkhandschoenen veel gebruikt. Werkgevers hebben de verplichting te zorgen voor een veilige werkomgeving. Hiervoor moeten ze alle maatregelen treffen die nodig zijn om een ongeval of ziekte te voorkomen. Naast goede instructies, controle en veilig gereedschap moeten ze veiligheidskleding verstrekken. Werkhandschoenen vallen hier ook onder. Als een werknemer ziek zou worden door de werkhandschoenen, kan hij zijn werkgever aanspreken voor de schade. De werkgever kan op zijn beurt weer de fabrikant aanspreken.