Vrouwen met PIP-implantaten melden zich in Amersfoort
(RTV Utrecht, 15 januari 2014)
AMERSFOORT – Meer dan vijftig vrouwen die een claim willen indienen vanwege slechte borstimplantaten, hebben zich gemeld bij het Amersfoortse letselschadekantoor SAP Advocaten.
De Nederlandse vrouwen willen in Frankrijk een claim indienen tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland over de borstimplantaten van het merk PIP. TÜV Rheinland is het bedrijf dat ervoor zorgde dat de implantaten goedgekeurd werden voor de Europese markt.
Volgens SAP-advocaat Sander de Lang werkt zijn kantoor samen met een Frans advocatenkantoor en sluit het zich op die manier aan bij de rechtszaak die daar al loopt. De Lang verwacht dat de komende tijd nog meer Nederlandse vrouwen zich aansluiten bij de gezamenlijke claim.
LEKKEN
De PIP-implantaten leidden eind 2011 tot veel onrust onder vrouwen. Ze zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen. De fabrikant kan niet meer verantwoordelijk worden gesteld, die is failliet.
In de provincie Utrecht werden de implantaten gebruikt door chirurgen van drie privéklinieken in Utrecht en Zeist. In totaal gaat het daarbij om 27 vrouwen. Ook het Diakonessenhuis in Utrecht heeft de implantaten gebruikt.
SMARTENGELD
Per persoon moet bekeken worden welke schade er is geleden door de borstimplantaten. “Denk aan zowel materiële als immateriële schade”, zegt De Lang. Hij denkt aan een smartengeldbedrag tussen de 10.000 en 50.000 euro. In Nederland hebben meer dan 1000 vrouwen borstimplantaten van het merk
PIP.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet vorig jaar november weten dat de PIP-implantaten geen verhoogd risico vormen voor de gezondheid van draagsters. De IGZ baseerde zich op uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. De onderzoekers concludeerden wel dat de kans op scheuren en lekken bij de PIP-implantaten verhoogd is.
Eind vorig jaar veroordeelde de Franse rechter de oprichter van de PIP-fabrikant Jean-Claude Mas tot 4 jaar cel. De rechtbank in het Franse Marseille vond bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.