TROS RADAR en medische missers
Dinsdag 2 oktober 2012. Gisterenavond besteedde Tros Radar niet voor het eerst aandacht aan het probleem van de afhandeling van medische missers. Eerder was dat De Vijfde Dag en andere TV-programma’s, te vinden op onze website.
Daarbij waren de ook de directeuren van de twee grootste verzekeraars van ziekenhuizen uitgenodigd te weten Medirisk en Centramed. Over de handelwijze van laatstgenoemde verzekeraar in de zaak van de gehandicapte Robin Kiel is informatie te vinden op www.robinswilwordtwet.nl. Ook Centramed weet dat de woning van Robin te klein is, maar tot op heden weigert Centramed de verhuizing naar een wel passende woning te financieren. Dat kan nu worden geregeld. Daarom moet de rechter er aan te pas komen.
Het is met name de onwil van de verzekeraars om de schade te vergoeden waar slachtoffers boos over worden. Waar een wil is, is immers een weg. Die wil ontbreekt te vaak en dan komen patienten terecht in opstand.
Hierbij speelt dan de zelf geadopteerde richtlijn voor ziekenhuizen en verzekeraars mogelijk een rol, de GOMA. Onduidelijk is echter of hier serieus werk van wordt gemaakt. In de zaak van onze client uit het Bronovo ziekenhuis bleek dat het ziekenhuis na ontdekking van de fout juist weefsel had vernietigd in plaats van een onderzoek had ingesteld naar de oorzaak van de fout zoals in de GOMA staat. De echte reden voor een dergelijke richtlijn is niet om de patient te helpen, maar om te voorkomen dat er weer een verhaal in de media komt over kwalijk verzekeraarsgedrag. Die zijn immers hun slechte imago vanwege de woekerpolissen ook nog niet kwijt.
Het lijkt er steeds meer op dat de enige twee manieren om het gedrag van verzekeraars bij te sturen negatieve publiciteit is en wetgeving. Laat de wetgever maar financiele sancties opnemen (strafboetes) om slachtoffers adequaat te helpen aan een rechtvaardige schadevergoeding. Eerst wilde mw. Schippers daar niet aan, maar de maatschappelijke druk wordt steeds groter.