Shockschade en affectieschade
16 december 2022 
in Actueel

Shockschade en affectieschade

Begin december werd een verdachte in de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot zes jaar celstraf met tbs en dwangverpleging. Wesley L. wurgde in november 2021 zijn vriendin. Zij was op dat moment alleen. De vriendin overleed een paar dagen later. Naast de gevangenisstraf moet Wesley L. zowel affectieschade als shockschade betalen. Maar wat is het verschil tussen de twee? 

Shockschade 

Soms ben je zelf niet het directe slachtoffer van een ongeval, maar krijg je wel last van de gevolgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een ongeluk ziet gebeuren. In dit geval word jij niet aangereden, maar kun je hier wel psychische gevolgen overhouden. Als dit zo is, kan het zijn dat je recht hebt op shockschade. Voordat er besloten wordt dat je hier recht op hebt, zijn er een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je direct in aanraking komen met de gevolgen van het ongeval. Je moet het slachtoffer of het ongeval dus zelf zien en er niet via-via over horen. Ook moet een specialist een diagnose hebben gesteld. Deze specialist moet er dus van overtuigd zijn dat dit ongeval mentale gevolgen heeft gehad voor jou. De Hoge Raad sprak eerder over de noodzakelijkheid hiervan. 

Affectieschade 

Bij affectieschade heb jij zelf helemaal niet direct met het ongeval te maken. Eén van jouw naasten heeft dat wel. Affectieschade is een vergoeding die bedoeld is om erkenning te bieden aan het verdriet van bijvoorbeeld de ouders, partners of kinderen van een slachtoffer. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat jouw vader door een bedrijfsongeval verlamd raakt. Dit is op het werk gebeurd en jij bent niet direct in het ziekenhuis geweest. Als hij weer thuis is en begint met revalideren komen jullie erachter dat de verlamming niet meer over zal gaan. De verlamming van jouw vader heeft dan ook een groot effect op jou. Jij ervaart hier verdriet door, maar bent op geen enkele manier direct de gevolgen gezien van het ongeval. In zo'n soort geval kun je recht hebben op affectieschade. 

Shockschade en affectieschade in het voorbeeld 

De rechtbank heeft in de zaak tegen Wesley L. affectieschade toegewezen aan de pleegfamilie van het slachtoffer. Zij woonde al ruim 21 jaar in deze familie, dus het gemis en het effect van haar overlijden zijn enorm voor de familie. Ook kregen de leden van de pleegfamilie van het slachtoffer shockschade toegewezen. Zij hebben het slachtoffer namelijk na een sterfbed van een aantal dagen zien overlijden. 

 

Ben jij het slachtoffer van een verkeersongeval, medische fout of een ander ongeval? Je kunt vrijblijvend contact opnemen. Een letselschade advocaat kijkt dan samen met jou  wat hij of zij voor je kan doen. 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.