Schadevergoeding voor slachtoffers Schipholbrand
24 oktober 2008 

Schadevergoeding voor slachtoffers Schipholbrand

Trouw

Een deel van de getraumatiseerde overlevenden van de Schipholbrand ontvangt, drie jaar na de ramp, 10.000 euro schadevergoeding. Het maximaal haalbare, zegt hun letselschadeadvocaat.

Zestien overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol- Oost krijgen 10.000 euro immateriële schadevergoeding van de staat. Dit bedrag wordt alleen uitgekeerd wanneer iemand aantoonbaar zwaar psychisch letsel aan de brand heeft overgehouden, zoals een post-traumatische stress-stoornis (PTSS).

Raadslieden van de overlevenden hebben daarover ruim een jaar met de landsadvocaat onderhandeld.

De brand die op 26 oktober 2005 in het detentiecentrum woedde, kostte elf mensen het leven. Justitie heeft inmiddels ook de nabestaanden van acht overledenen een ’tegemoetkoming’ betaald. Hoeveel wil een woordvoerder niet zeggen. Het ministerie onderhandelt nog met de nabestaanden van de drie andere slachtoffers.

Aan veertig overlevenden werd vorig jaar 1750 euro smartengeld toegekend. Dat vonden de slachtoffers te weinig. Voor zestien mensen wordt dat bedrag nu aangevuld tot 10.000 euro. „Het is iets, maar ik word er niet heel warm van”, zegt P. Sonder van letselschadebureau Kloppenburg, een van de belangenbehartigers. S. de Lang van SAP Advocaten noemt dit bedrag ’het maximaal haalbare’. „Als mensen vinden dat ze recht hebben op meer, zullen ze het bij de rechter moeten afdwingen. Dat is niet eenvoudig.”

Voor een aantal overlevenden lopen de onderhandelingen met de landsadvocaat nog. De medisch adviseur van de staat vindt dat de psychische klachten die artsen bij hun hebben vastgesteld, onvoldoende onderbouwd zijn.

De overlevenden willen ook een vergoeding voor materiële schade, zoals gemist loon door arbeidsongeschiktheid. Waarschijnlijk is de staat hiertoe niet bereid.

De meeste overlevenden kregen in 2006 een verblijfsvergunning. Trouw zocht drie jaar na de brand veertien mensen op die vastzaten in cellenblok K, waar de brand uitbrak.

Uit die gesprekken blijkt dat de overlevenden nog dagelijks worstelen met de gevolgen van de Schipholbrand. Sommigen lukt het een nieuw bestaan op te bouwen. Zij studeren of werken. Anderen gaan gebukt onder hun trauma’s. Een van hen zegt: „We kunnen lachen naar de mensen, maar als we alleen zijn, huilen we.”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.