Menig Nederlander begint er zijn dag mee: een eitje, gekookt dan wel gebakken. Een lekkere en gezonde start van de dag. Echter, afgelopen week bleek in sommige eieren de stof fipronil voor te komen. Deze insecticide wordt gebruikt als middel tegen bloedluis bij leghennen. Maar deze stof vormt ook een direct gevaar voor de volksgezondheid. Reden voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om tientallen pluimveebedrijven te verbieden eieren, leghennen of mest af te voeren om besmetting te voorkomen.
Wie verantwoordelijk is voor deze voedselverontreiniging is nog niet bekend, maar de kritiek richtte zich de afgelopen dagen vooral op de NVWA. De autoriteit zou niet adequaat hebben gereageerd en tegenstrijdige adviezen hebben gegeven. Nauwelijks werd gewezen naar Chickfriend en Poultry-Vision. Beide bedrijven maken boerderijen schoon en bestrijden onder meer bloedluis. Zij hebben de fipronil de stallen van Nederlandse kippenboerderijen binnengebracht. De hamvraag is of deze ondernemingen opzettelijk fipronil hebben gebruikt.
De schade is gigantisch. De NVWA heeft supermarkten op de hoogte gebracht van de situatie en doorgegeven welke eieren besmet zijn met fipronil. De supermarkten hebben op hun beurt alle besmette eieren uit de schappen gehaald. Eieren die zij dus niet meer kunnen verkopen. Deze schade willen zij verhalen op de leveranciers, oftewel de pluimveebedrijven. Supermarkten zijn van mening dat deze pluimveebedrijven een product hebben geleverd dat schadelijk voor de gezondheid en daarom gebrekkig is.
De pluimveebedrijven willen op hun beurt Chickfriend en Poultry-Vision aanspreken omdat zij het giftige fipronil hebben verspreid. Zoals gezegd staat nog niet vast in hoeverre deze ondernemingen blaam treft. Wanneer duidelijk wordt wie aansprakelijk is voor de ontstane schade is het bovendien nog maar zeer de vraag of de aansprakelijke partij de miljoenenschade kan vergoeden. Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) van Economische Zaken zegt getroffen bedrijven te willen ondersteunen waar dat mogelijk is. De mogelijkheden zijn beperkt maar pluimveehouders moeten worden geholpen en het vertrouwen dient te worden hersteld, aldus de staatssecretaris.
Op de website van de NVWA kun je controleren of je eieren besmet zijn aan de hand van de code die op het ei staat. De code op de ‘gevaarlijkste’ eieren is X-NL-40155XX. Als je besmette eieren in huis hebt, kun je ze het best weggooien.