Een Vandaag besteedde zaterdag 20 april 2013 aandacht aan het onderwerp no cure no pay in letselschade zaken.
Klik hier voor de uitzending, waar Martin de Witte wordt geinterviewd:
https://www.eenvandaag.nl/binnenland/45565/_no_cure_no_pay_advocatuur
In de uitzending is ook een cliente van SAP aan het woord. Zij had voorheen een no cure no pay contract had getekend met Witlox (geen advocaat) uit Vught, maar dat had zij nooit moeten tekenen. Daar kwam zij pas later achter.
Goed om te weten is dat als de aansprakelijkheid erkend is (de schuld staat vast) de kosten van rechtsbijstand als schade worden vergoed. Het is vaak helemaal niet nodig om een no cure no pay contract te tekenen. Als u dat in een dergelijke situatie wel doet, en uw schadevergoeding is € 100.000,–, dan betaalt u daarvan € 25.000,– (als afgesproken is dat u 25% moet afdragen) extra aan de belangenbehartiger. Bovendien wordt deze toch al betaald door de aansprakelijke verzekeraar. Let daarom goed op waar u uw handtekening onder zet, want als u er later van af wil wordt er mogelijk een proces tegen u gestart.
Nog twee opmerkingen hierover: de cliente in de uitzending had een contract met Witlox. Wij kennen ook letselschadebureaus die dit soort contracten niet willen afsluiten met slachtoffers. Letselschadebureau Kloppenburg doet dit niet. Kloppenburg, en ook andere bureaus doen dat, schakelt SAP regelmatig in om bijvoorbeeld een deelgeschil (zie www.deelgeschillen.nl) bij de rechter te starten voor hun clienten. Dat is een van de verschillen: alleen advocaten hebben toegang tot de rechter, en weten daardoor ook heel goed wat wel en niet haalbaar is.
Ten tweede mogen advocaten geen no cure no pay contracten afsluiten. Daar kan binnenkort wel verandering in komen. Een dergelijke afspraak zou alleen verdedigbaar in zaken waar de schuld niet vast staat en advocaat en client niet precies kunnen zeggen of de schade verhaald kan worden.