Telegraaf / AMSTERDAM – De twee nieuwe prestigieuze woontorens in Almere Stad blijken erg zieke gebouwen. ‘Horrorgebouwen’, zegt letselschadeadvocaat Martin de Witte. Tientallen bewoners zijn beroerd geworden door een slecht aangebracht ventilatiesysteem en verkeerde ruiten. Eigenaar Vesteda wist op ’t nippertje een rechtszaak van boze bewoners te vermijden door deze voor tienduizenden euro’s uit te kopen.
Zij mogen nu niets meer zeggen over de ongezonde woonsituatie in de peperdure huurflats, omdat Vesteda een geheimhoudingsovereenkomst liet tekenen. Het zwijggeld helpt weinig, omdat nieuwe bewoners staan te trappelen een nieuwe rechtszaak te beginnen. “Ik vertegenwoordig een aantal nieuwe bewoners en verzamel de klachten van anderen”, zegt advocaat Martin De Witte, een deskundige op het gebied van ongezonde lucht in gebouwen. De luxeappartementengebouwen, die side by side worden genoemd en aan het weerwater in Almere staan, zijn zo ongezond dat directeur Huub Smeets van Vesteda ouders van een baby die net een openharttransplantatie had ondergaan, aanraadde te verhuizen. Vesteda betaalde.
Ellende
Vesteda bevestigt dat bewoners huurkortingen kregen, zijn uitgekocht en dat de bewoners daar niet over mogen praten. Via een mail antwoordt een woordvoeder van Vesteda: “In verband met uitgevoerde bouwkundige maatregelen medio 2008 hebben alle toenmalige bewoners huurkorting ontvangen en hebben zij de mogelijkheid gekregen om het huurcontract op te zeggen. Enkele huurders zijn om uiteenlopende redenen verhuisd, met hen zijn afspraken gemaakt over een bijdrage in de verhuiskosten.”
Achter de luxueuze puien schuilt echter veel ellende, ook voor Vesteda. Van de 154 appartementen zijn er slechts 45 bewoond. En vrijwel geen enkele bewoner heeft tot nu toe de hoge huur (van ?1200 tot ?2200 per maand) betaald, omdat er in de anderhalf jaar dat de flat bestaat, er van alles misging. Zo werkten de liften geregeld niet, vertelt De Witte, en verschenen er pornofilms op het interne videosysteem. De ruiten zijn van een dusdanig slechte kwaliteit dat ze de warmte van buiten niet weren. Een kapitale blunder in de uit veel glas bestaande woontoren. “Op een mooie winterse dag loopt de temperatuur volgens de bewoners op tot een graadje of 35 Celsius”, zegt De Witte.
Vuile lucht
Ook het warmteterugkoppelingssysteem deugt niet. Geregeld wordt smerige bacterierijke lucht van de buren de dure flat ingeblazen, in plaats van dat de eigen vervuilde adem wordt afgevoerd. Ook maakt de installatie veel herrie. De bewoners hebben last van een droge mond, hoofdpijn en vermoeidheid.
Om de zaak op te lossen heeft Vesteda airco’s in alle appartementen gebouwd. Een kostbare operatie, omdat de bewoners tijdens de bouw een tijdje moesten verhuizen naar een andere flat en Vesteda alle daarmee gepaard gaande kosten betaalde. Volgens Vesteda is nu alles opgelost. Maar de huidige bewoners en advocaat De Witte denken daar anders over. “Behalve dat daarmee het energieverbruik van de gepropageerde energievriendelijke gebouwen enorm omhoogging, maakten de apparaten ook veel lawaai”, zegt De Witte.