Het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland wacht een claim van honderden miljoenen euro’s vanwege de falende controle op slechte PIP-borstimplantaten. Na een procedure van 13 jaar heeft de hoogste Franse rechter TÜV aansprakelijk gesteld. Zo’n 20.000 gedupeerde vrouwen wereldwijd, onder wie 200 in Nederland, hebben recht op een schadevergoeding.
Het AD sprak met SAP-advocaat Sander de Lang over de kwestie. ''TÜV heeft er een potje van gemaakt. Al die jaren hebben ze een stempel van goedkeuring erop gedrukt zonder zelf onderzoek te doen.’’
Hoe zat het ook alweer?
In 2013 stelde de Franse rechter de eerste groep van 2700 - voornamelijk Franse - vrouwen in het gelijk. Het Hof van Beroep in Aix-en-Provence draaide dat besluit in 2015 terug, ondanks de vele bewijzen. In 2021 stelde het gerechtshof in Parijs de vrouwen alsnog in het gelijk. Nu heeft de hoogste rechter dat vonnis bevestigd.
,,Dit is fantastisch nieuws’’, zegt De Lang. ,,We hebben de afgelopen jaren steeds overwinningen behaald. Dit was de laatste hobbel. De weg ligt open voor schadevergoedingen voor álle slachtoffers.’’ SAP heeft de claims van de Nederlandse vrouwen bijna rond. Die zullen gezamenlijk ingediend worden bij de Franse rechtbank. Onafhankelijke deskundigen gaan de hoogte per slachtoffer bepalen.
Lees het gehele artikel via de website van het AD.
*Cliënten zullen binnenkort meer informatie ontvangen naar aanleiding van deze uitspraak.