Ouderwetse zomer vol zwemplezier
10 augustus 2022 

Ouderwetse zomer vol zwemplezier

De temperatuur stijgt steeds vaker tot tropische waarden, waardoor we massaal naar het strand of zwembad gaan om verkoeling te zoeken. In de meeste gevallen is dat een leuk uitje. In de meeste gevallen een leuk uitje. Helaas gaat het ook wel eens mis. Een zwembadongeval zit in een klein (en glad) hoekje.

Wat als je letsel oploopt in het zwembad, is de beheerder van het zwembad dan aansprakelijk te stellen? Of had je zelf (beter) moeten opletten? In dit artikel bespreken we aan de hand van drie verschillende situaties de aansprakelijkheid bij zwembadongevallen.

Situatie beoordelen

Wanneer er een zwembadongeluk heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om eerst te kijken naar de omstandigheden van het geval. Is er sprake van nalatigheid van de eigenaar of medewerkers, zijn er andere bezoekers betrokken bij het ongeval of is het (gedeeltelijk) ‘je eigen schuld’? Aan de hand van deze informatie kan beoordeeld worden of er iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval.

Letselschade door nalatigheid

Het zwembad moet een plek zijn waar je onbezorgd kunt genieten van een duik in het water. Zwembadeigenaren hebben een zogenaamde zorgplicht richting hun bezoekers om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. Slachtoffers van ongelukken in zwembaden zijn namelijk niet alleen volwassenen, maar ook (jonge) kinderen die de situatie wel eens verkeerd inschatten. Zo rennen kinderen vaker in het zwembad, ondanks dat het glad is, of glijden zij op hun buik van de glijbaan af, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is.

Om ongelukken in het zwembad te voorkomen, moet de zwembadeigenaar zich aan strenge wetten en voorschriften houden. Zo moeten glijbanen gekeurd worden voordat deze gebruikt moeten worden, is het belangrijk dat er toezicht wordt gehouden in het zwembad en wordt het water regelmatig gecontroleerd op de legionellabacterie.

Maar ondanks al deze wet- en regelgeving kan het voorkomen dat er toch een ongeluk gebeurd door nalatigheid van de eigenaar of medewerkers van het zwembad. Hierbij kan gedacht worden aan een onoplettende badmeester of een te laat uitgevoerde controle van het zwembadwater. Als er sprake is van nalatigheid, is het zwembad aansprakelijk te stellen voor de geleden en toekomstige schade.

Letselschade door andere bezoekers

In sommige situaties ben je niet alleen afhankelijk van je eigen gedrag, maar ook van het gedrag andere bezoekers. Zo kan een andere bezoeker in al zijn enthousiasme per ongeluk op jou terecht komen tijdens een sprong in het zwembad. Of kun je je voet bezeren aan een scherp voorwerp wat achter is gelaten door een bezoeker. In dit soort situaties is het belangrijk om te kijken naar het gedrag van de andere bezoeker. Op basis hiervan kan de eventuele aansprakelijkheid worden bepaald. Zo kan de rechter namelijk oordelen dat het zwembad meer schoonmakers in dienst had moeten hebben, of dat jij als bezoeker beter op had kunnen letten (eigen schuld).

Hoe zit het met eigen schuld? 

Je kunt natuurlijk ook letselschade oplopen door eigen schuld. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je langs het zwembad rent en hierbij lelijk ten val komt doordat je uitglijdt of wanneer je niet volgens de instructies de glijbaan af gaat (bijvoorbeeld op je buik of achterstevoren). Wanneer er in jouw situatie sprake is van 100% eigen schuld, is het zwembad niet aansprakelijk te houden voor de opgelopen schade.

Als er wordt vastgesteld dat er sprake is van gedeelde aansprakelijkheid, zal het zwembad voor dat deel aansprakelijk gehouden worden. Hierbij kan gedacht worden aan het ontbreken van toezicht op het moment dat de bezoeker van de glijbaan af gaat op een manier die niet is toegestaan. Als er namelijk op dat moment toezicht was geweest, had de medewerker de bezoeker kunnen wijzen op het feit dat glijden op deze manier niet is toegestaan. Hiermee had het ongeluk mogelijk voorkomen kunnen worden.

Bespreek jouw situatie

Ben je bekend met een vergelijkbare situatie of heb je vragen over een andere situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze gespecialiseerde letselschade advocaten om de situatie te bespreken (033 461 30 48).

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.