Afgelopen zaterdag is er ten tijde van een oldtimerevenement in Oosterwolde een hoogwerker omgevallen. De hoogwerker was onderdeel van het evenement en werd gebruikt om mensen omhoog te tillen en vervolgens rondjes te draaien. Een 48-jarige man overleed door het ongeval en nog eens elf mensen raakten gewond.
Op dit moment is onduidelijk hoe het ongeval is ontstaan. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De bestuurder scheen een ervaren machinist te zijn. Al snel bleek dat er geen vergunning door de gemeente was gegeven voor het gebruik van de hoogwerker, althans dat de hoogwerker niet was vermeld in de vergunning voor het evenement. Dit doet uiteraard direct weer denken aan het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen, waar de vergunning ook niet in orde was.
De slachtoffers kunnen de schade vorderen bij de aansprakelijke partij. Wie als aansprakelijke partij moet worden aangemerkt, zal pas kunnen worden beantwoord als er meer duidelijk is over de toedracht van het ongeval.
De eerste partij die wellicht aansprakelijk is, is de organisatie van het evenement, nu zij geen vergunning had voor het gebruik van de hoogwerker. Bekeken zal moeten worden of een specifieke vergunning noodzakelijk was.
Ook kan gekeken worden of er voldoende zorgvuldigheid is geweest bij het plaatsen en gebruiken van de hoogwerker (feitelijk was de hoogwerker een attractie op het evenement). Een mogelijke oorzaak van het omvallen van de hoogwerker is dat hij niet stevig stond, waardoor hij is gaan kantelen. De hiervoor verantwoordelijke partij (de organisatie of de eigenaar van de hoogwerker) zou dan ook aansprakelijk kunnen worden gesteld door de slachtoffers.
Tenslotte is het de vraag of de gemeente aansprakelijk kan worden gehouden. Mogelijk zijn er fouten gemaakt door de gemeente. Bijvoorbeeld omdat het gebruik van de hoogwerker op het evenement wel bekend was bij de gemeente, maar de gemeente de risico’s niet voldoende heeft geïnventariseerd. Ook kan het zijn dat de gemeente geen of onvoldoende toezicht heeft gehouden op het naleven van de vergunning. Onder deze omstandigheden kan ook de gemeente mogelijk aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het ongeval.
Er zijn dus verschillende manieren voor de slachtoffers om de schade te verhalen, maar bij welke partij de slachtoffer precies moeten zijn, zal pas echt duidelijk worden nadat meer bekend is over de oorzaak van het ongeval. Laten we hopen dat die duidelijkheid er snel komt.