Miljoenenclaim om PIP-implantaten

Meer dan 50 Nederlandse vrouwen hebben zich inmiddels gemeld bij letselschadekantoor SAP Advocaten om in Frankrijk een claim in te dienen tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland over de borstimplantaten van het merk PIP.
Het advocatenkantoor werkt samen met een Frans advocatenkantoor en sluit zich op die manier aan bij de rechtszaak die daar al loopt. Dat heeft advocaat Sander de Lang woensdag laten weten. Eind vorig jaar oordeelde de Franse rechter dat zo’n 1600 vrouwen van verschillende nationaliteiten 3000 euro per persoon kunnen krijgen van TÜV Rheinland. Dit bedrijf keurde de implantaten goed voor de Europese markt. Met dit oordeel is de deur opengezet voor claims van vrouwen uit Nederland.

De Lang verwacht dat de komende tijd nog meer vrouwen zich aansluiten bij de gezamenlijke claim. Per persoon moet bekeken worden welke schade er is geleden door de borstimplantaten. ‘Denk aan zowel materiële als immateriële schade”, zegt De Lang. Hij denkt aan een smartengeldbedrag tussen de 10.000 en 50.000 euro. De advocaat verwacht dat er tussen nu en 1,5 jaar uitspraak gedaan kan worden. In eerste instantie hoeven de vrouwen die zich bij het letselschadekantoor melden, de advocaten niets te betalen. ‘Als we de zaak winnen, vragen we een bedrag, maar we weten nog niet precies hoeveel dat gaat worden’, aldus De Lang.

Naast de vrouwen die zich bij SAP Advocaten melden, vertegenwoordigt advocate Shanta Singh ongeveer 250 vrouwen die zich via het Meldpunt Klachten Siliconen bij haar hebben gemeld. ‘We zijn nu aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn. Dat kan zijn ook aansluiten bij de zaak in Frankrijk, maar ook in Nederland kan een rechtszaak komen.”

In Nederland hebben meer dan 1000 vrouwen borstimplantaten van het merk PIP. Sinds 2011 is er veel onrust onder vrouwen die deze implantaten hebben. Ze zouden gezondheidsrisico’s opleveren, hoewel dat ook weer door diverse onderzoeken wordt tegengesproken.

De oprichter van de PIP-fabrikant Jean-Claude Mas is eind vorig jaar veroordeeld tot 4 jaar cel. De rechtbank in het Franse Marseille vond bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.

AD.nl 15/01/2014