Waarom niet een algeheel rookverbod voor kinderen onder de zestien jaar met een flinke boete als ze worden betrapt.
Het mag niet meer in openbare gebouwen, niet meer in particuliere kantoren, niet meer op stations, en toch rookt nog steeds 28 procent van de bevolking. Waar doen die mensen dat? Thuis natuurlijk, of bij zo’n lachwekkende paal op het perron. Of in zo’n treurige rookhok op het werk, of in het café.
En ze roken op school. Jazeker, op veel middelbare scholen mogen leraren én leerlingen nog steeds roken. Niet in de klas natuurlijk, maar wel in de lerarenkamer, de gangen, de fietsenhokken en op het schoolplein.
Je zou dus zeggen dat een minister van Volksgezondheid die het roken nog verder terug wil dringen en daarbij met name zijn pijlen richt op de jeugd, alles op alles zet om het onderwijs rookvrij te maken. Niet wachten tot de scholen zichzelf vrijwillig rookvrij verklaren, maar het gewoon verbieden en strafbaar stellen.
En als hij dan toch bezig is, waarom dan ook niet een algeheel rookverbod voor kinderen onder de zestien jaar met een echte boete van pakweg honderd euro als ze op straat betrapt worden? Dat zou nog eens een goed signaal zijn, en een steun in de rug van al die ouders die proberen hun kinderen van het roken af te houden.
In plaats daarvan gaat minister Hoogervorst, in zijn voornemen het percentage rokers terug te dringen tot 20 procent van de bevolking, door op de ingeslagen preventieweg, die veel te soft is: tabakswaren nog duurder maken, afschrikwekkende plaatjes op de doosjes, het verkoopverbod optrekken naar achttien jaar.
Op de rokende jongeren zal dat geen indruk maken. Die zorgen gewoon dat ze genoeg geld hebben, stoppen hun sigaretten in hippe doosjes, sturen hun oudere broer of vriend naar de winkel en steken er op het schoolplein nog een op.