WAM

WAM

Als je betrokken raakt bij een verkeersongeval, komt er ontzettend veel op je af. Er moeten immers verschillende dingen geregeld worden. Denk hierbij aan het vaststellen wie verantwoordelijk is voor het ongeval en het claimen van de schade.

 En dat terwijl je misschien diverse klachten (fysiek en mentaal) aan het ongeval hebt overgehouden. SAP Letselschade Advocaten vertelt je meer over de WAM verzekering en waar je recht op hebt bij letselschade.


Wat is de WAM verzekering?

W.A.M. staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. In de wet staat onder andere dat het voor motorrijtuigen verplicht is om WA verzekerd te zijn. Mocht je een verkeersongeval veroorzaken (en hier dus aansprakelijk voor zijn), dan dekt de verzekering de kosten.

WA verzekerd en de betekenis hiervan is belangrijk om te kennen als je betrokken bent bij een verkeersongeval. Ook als je een WAM verzekering gaat afsluiten, wil je natuurlijk weten waar je precies voor verzekerd bent.

Goed om te weten is dat in de WAM is vastgelegd dat de schade bij een verkeersongeval direct verhaald kan worden op de verzekeraar. Je hoeft dus niet met de veroorzaker van het ongeval te onderhandelen. Als je een letselschade advocaat inschakelt, zal hij al het papier- en regelwerk van je overnemen.


Wat is een motorvoertuig?

Om de WA-verzekering en betekenis hiervan nog beter te begrijpen, leggen wij graag uit wat een motorvoertuig precies is. Onder motorvoertuigen vallen alle rijtuigen die met elektrische of mechanische kracht worden voortbewogen. Een uitzondering hierop zijn voertuigen die met een rails worden voortbewogen zoals de trein en tram.

Auto’s, motors, scooters, scootmobielen en bromfietsen vallen dus onder motorrijtuigen. De WAM is hierop van toepassing. Een fiets met trapondersteuning (waaronder de fatbike) is geen motorrijtuig. Dit in tegenstelling tot volledig elektrische fietsen en fatbikes met gashendel. Deze laatste twee voertuigen moeten dus wel WAM verzekerd zijn. Ook is het op beide voertuigen verplicht om een helm te dragen.

Als je geen WAM verzekering hebt afgesloten, maar wel de weg op gaat met een motorvoertuig, ben je strafbaar. Je kunt een hoge bekeuring krijgen voor deze overtreding. Je bent bovendien niet verzekerd als je een ongeluk zou veroorzaken.


WAM verzekerd in het buitenland?

In Nederland is het afsluiten van een W.A.M. verzekering verplicht. Dit is omdat de kosten na een verkeersongeval – zeker als er letselschade is – flink kunnen oplopen. Ook in de rest van Europa is de WAM verplicht. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen is opgesteld volgens de Europese richtlijnen.

Als je naar het buitenland gaat met je motorrijtuig, is het verstandig om van te voren je groene kaart te checken. Hierop staat precies aangegeven in welke landen de WA-dekking geldig is. Er zijn enkele uitzonderingen en extra voorwaarden. Raadpleeg je autoverzekering voor meer informatie.


Aansprakelijkheidsverzekering: wat is het?

De aansprakelijk verzekering en WAM verzekering worden vaak door elkaar gehaald. Toch zit er wel een belangrijk verschil tussen deze twee verzekeringen. Zo is de aansprakelijkheidsverzekering en betekenis hiervan dat je verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt bij een ander.

Dit kan zowel materiële als immateriële schade zijn. Voorbeelden van schade die de aansprakelijkheidsverzekering dekt zijn het per ongeluk omgooien van een dure vaas bij je tante thuis of het veroorzaken van een ongeval met je fiets. De aansprakelijkheidsverzekering is – in tegenstelling tot de WAM - niet verplicht, maar wel aan te raden.

Voor een klein bedrag per maand sluit je deze verzekering af. Je voorkomt met deze verzekering hoge onkosten als je een ongeluk zou veroorzaken of iets kapot zou maken. Waar de WAM zich speciaal richt op schade in het verkeer, ben je met een aansprakelijk verzekering verzekerd voor allerlei soorten ongelukken en de gevolgen hiervan.


WAM verzekering en schadevergoeding claimen

De WAM biedt twee belangrijke voordelen. Allereerst kom je als particulier niet voor hoge kosten te staan als je een ongeluk zou veroorzaken. Een ander voordeel is dat je als slachtoffer niet met de veroorzaker zelf hoeft te onderhandelen, maar direct de verzekering kunt inschakelen.

Een letselschade advocaat kan voor jou een schadevergoeding claimen. De hoogte hiervan is afhankelijk van het type ongeval en de gevolgen die deze voor jou hebben gehad. Naast een schadevergoeding voor de materiële zaken, kun je ook de immateriële schade die je hebt gehad claimen. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd.

Onder de schadevergoeding vallen bijvoorbeeld de medische kosten die je hebt gemaakt en het verplichte eigen risico die je hebt moeten aanspreken. Ook als je een tijd niet kan werken of studeren, kun je hiervoor kosten claimen. Smartengeld is bedoeld om de emotionele schade te dekken.

Bij SAP Letselschade Advocaten maken we een schatting van de hoogte van de schadevergoeding en het smartengeld die je kunt claimen als je slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval. Ook als je bij een ander ongeval letselschade hebt opgelopen, kunnen wij je verder helpen.


Hoe lang duurt het claimen van een schadevergoeding?

Hoe lang het claimen van een schadevergoeding duurt, is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe ernstiger het ongeval, hoe langer het onderzoek over het algemeen duurt. Ook als er een discussie zou ontstaan met de WAM verzekering, kan het langer duren voordat je de schadevergoeding en het smartengeld ontvangt.

Over het algemeen ontvang je wel alvast een voorschot. Je hoeft dus niet alle kosten uit eigen zak te betalen (met alle gevolgen van dien). Bij SAP Letselschade Advocaten vertellen we je graag meer over het claimen van letselschade en meer. Ben je benieuwd wat het kost om een advocaat in te schakelen? Ook dan voorzien we je graag van advies.

Het is goed om te weten dat de kosten van een letselschade advocaat zich vaak vanzelf terugbetalen. De kosten van de advocaat moeten in veel gevallen namelijk worden betaald door de andere partij. Een advocaat weet bovendien vaak hogere schadevergoedingen te claimen. Met de hulp van een professioneel team weet je bovendien zeker dat alles goed geregeld wordt. Zo kan jij je volledig richten op je herstel.


Welke gegevens heeft de WAM nodig?

Na een verkeersongeval, vul je altijd een schadeformulier in. Doe dit bij voorkeur direct. Vraag getuigen om hun gegevens en maak foto’s van de schade. Bewaar een duidelijk overzicht van alle kosten die je maakt na het ongeval. Deze kosten zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld ook aan de extra reiskosten die je maakt en de huishoudelijke hulp die je wellicht moet inschakelen omdat je hier zelf niet in staat toe bent.

Vergeet niet om na een ongeluk altijd zo snel mogelijk de verzekering en een letselschade advocaat te contacteren. Bij een ernstig ongeluk of als je vermoedt dat de veroorzaker van het ongeluk bijvoorbeeld onder invloed is (of als je om een andere reden onraad ruikt), is het van belang dat je de politie belt.


Vragen over de WAM

Heb je vragen over de WAM? Of wil je graag ondersteuning bij het claimen van letselschade? Schakel dan SAP Letselschade Advocaten in. Wij helpen je graag verder en kunnen je voorzien van een vrijblijvend advies. Wij zijn gespecialiseerd in letselschade, zowel bij verkeersongevallen als bij bedrijfsongevallen en andere ongelukken.