Verkeersongeval met een motorrijder
In het kort:
- Als je als motorrijder bij een motorongeval betrokken bent waar je niet (volledig) voor aansprakelijk bent, heb je recht op een schadevergoeding;
- Als er kwetsbare verkeersdeelnemers betrokken waren bij het motorongeval, heb je als motorrijder altijd ten minste 50% van de aansprakelijkheid;
- Het is na een motorongeval aan te raden om een letselschade advocaat in de arm te nemen: een advocaat heeft deze situatie veel vaker bij de hand gehad en kan je precies vertellen wat er gaat gebeuren en je ontzorgen.
Verkeersongeval als motorrijder
In het verkeer zijn er kwetsbare en minder kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit verschil is belangrijk wanneer er een verkeersongeval is. Als het verkeersongeval tussen een kwetsbare en een minder kwetsbare deelnemer is, heeft dat invloed op de aansprakelijkheid. Een motorrijder lijkt misschien een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Toch is dat voor de wet niet zo. Hoewel een motorrijder een stuk kwetsbaarder is dan veel andere verkeersdeelnemers, zoals automobilisten en vrachtwagenchauffeurs, zorgt dat hij een motor in zijn voertuig heeft ervoor dat het geen kwetsbare verkeerdeelnemer is. In het geval van en verkeersongeval dat een motorongeval is, kan een motorrijder dus gewoon helemaal aansprakelijk zijn.
Motorongeval
Als je met je motor een motorongeval krijgt, dan zijn er veel verschillende manieren waarop dat kan. Maar op wat voor manier je ook slachtoffer geworden bent, als het niet jouw eigen schuld is zul je jouw schade vergoed willen zien. Dit is een logisch gevoel. En ook terecht. Veel motorrijders zijn niet de schuld van hun motorongeluk. Wel zijn motorrijders tegelijk vaak zwaarder gewond dan andere weggebruikers.
Verkeersongeval tussen motor en auto
Je kunt als motorrijder een motorongeval hebben met een auto. Voor beide partijen geldt dan hetzelfde aansprakelijkheidsrecht. De motorrijder kan iets verkeerd gedaan hebben of de automobilist. Ook kan het zo zijn dat ze allebei een beetje fout gezeten hebben. In dat laatste geval spreken we van een gedeelde aansprakelijkheid. Allebei de partijen zullen dan een deel van de schade moeten vergoeden. De meest voorkomende oorzaken van een motorongeval met een motor en een auto zijn de volgende:
- Auto’s die afslaan. De meeste motorongevallen worden veroorzaakt door auto’s die afslaan. Soms heeft de automobilist je gewoon niet gezien en kun jij niet meer reageren. Het kan ook zo zijn dat de chauffeur je wel ziet, maar jouw snelheid verkeerd ingeschat heeft. Dit kan zowel als de auto stil staat en bijvoorbeeld bij een kruising af wil slaan, als wanneer de motorrijder de auto aan het inhalen is.
- In de blinde vlek tijdens het wisselen van rijstrook. Deze oorzaak lijkt een beetje op de vorige. Als motorrijder ben je makkelijk in de blinde vlek van een automobilist. Het is goed mogelijk dat de automobilist jou dus niet ziet op het moment dat hij besluit van rijstrook te wisselen. Dit gebeurt vooral bij grotere voertuigen zoals (bestel)busjes.
- Auto’s die van achter op de motor rijden. Net als bij alle andere voertuigen kan het gebeuren dat er een auto bij je achterop rijdt als je op de motor zit. De auto achter je let niet op, jouw motor slaat onverwacht af, er zijn veel redenen waardoor er een motorongeval kan ontstaan met een kop-staartbotsing.
- Frontale botsing. Net zoals dat je op je motor van de achterkant aangereden kan worden, kan dat ook van de voorkant. Een frontale botsing levert meestal meer schade en letsel op dan een andere soort botsing. Vaak hebben frontale botsingen een dodelijke afloop.
- Automobilisten die hun portier openen. Je rijdt langs een rij geparkeerde auto’s. Opeens gooit een van de autobestuurders zijn deur open. Als je net iets te ver naar rechts rijdt, kan dat voor een lelijke botsing zorgen.
Verkeersongeval motor en (overstekende) voetganger
Behalve met een auto, kun je ook een motorongeluk met een voetganger krijgen. Een voetganger is, anders dan een motorrijder, wel een kwetsbare (of zwakke) verkeersdeelnemer. Dit betekent dat jij als motorrijder altijd minstens 50% aansprakelijk bent. Als de voetganger jonger is dan 14 jaar is dat zelfs 100%. Dit is dan ook het percentage van de schade en het eventuele smartengeld dat de motorrijder zal moeten betalen. De enige uitzondering hierop is als je bewuste roekeloosheid van de voetganger kunt bewijzen. Bij een aanrijding met een voetganger heeft de motorrijder vaak ook veel schade. Door het uitwijken en wegglijden van je motor loop je niet alleen financiële schade op aan je voertuig, maar raak je waarschijnlijk zelf ook gewond. Het is dus erg belangrijk om altijd alle uitritten, straten en oversteekplaatsen extra goed in de gaten te houden.
Verkeersongeval motor en fietser
Een motor en een fiets hebben allebei twee wielen. Daar houdt de vergelijking ook wel op. Een belangrijk verschil is dat je op de fiets je eigen aandrijving bent en dat een motor een motor heeft. Dit zorgt ervoor dat een fietser, net als een voetganger, een kwetsbare verkeersdeelnemer is. Hierdoor gelden bij een motorongeval met een fietser dezelfde regels als bij een motorongeluk met een voetganger. De motorrijder is altijd voor ten minste 50% aansprakelijk. En ook hier geldt: is de fietser jonger dan 14 jaar, dan is de motorrijder altijd helemaal aansprakelijk voor het motorongeval.
Het belang van een goede letselschade advocaat bij een motorongeval
Wat voor soort motorongeval je ook krijgt, vaak is de schade erg groot. Daarnaast komt er sowieso veel op je af. Het kan jou heel erg helpen om een letselschade advocaat te benaderen. Een letselschade advocaat is dan onder andere de brug tussen de claim en de vergoeding die je kan krijgen en de aansprakelijke persoon of zijn verzekering. Een letselschade advocaat weet precies wat er nodig is en hoe dingen aangepakt moeten worden. Hij of zij heeft een soortgelijke situatie al veel vaker bij de hand gehad, terwijl het voor jou (hopelijk) de eerste keer is. Advocaten van SAP Letselschade Advocaten houden rekening met alle directe kosten die gemaakt zijn, maar kijken ook naar emotionele schade. Het zijn belangenbehartigers die naar de rechter kunnen en zullen stappen mocht dat nodig zijn. Het ontzorgen van jou en duidelijkheid scheppen in de situatie staat centraal.
Het eerste contact met SAP Letselschade Advocaten is altijd gratis en vrijblijvend. In dat gesprek wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn. Ook wordt er besproken wat er gaat gebeuren, mochten de advocaat en de cliënt samen verder gaan. Zo weet jij altijd vooraf wat je staat te wachten.
Schadevergoeding claimen na een motorongeval
Als je als motorrijder slachtoffer bent geworden in een ongeval, kun je voor verschillende dingen een schadevergoeding claimen. Je kunt denken aan de kosten voor huishoudelijke hulp of voor een boodschappenservice. Maar ook de kosten van kleding die kapot gegaan is, reiskosten omdat je tijdelijk geen motor kunt rijden of eventuele studievertraging zijn kosten die je kunt claimen na een motorongeval. Het kan ook zijn dat er medische kosten volgen op het ongeluk. Dan kun je de kosten daarvan ook claimen. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor medische hulpmiddelen als krukken, maar ook parkeerkosten bij het ziekenhuis of taxikosten om bij het ziekenhuis of een revalidatiecentrum te komen. In het kort kun je voor alle kosten die je niet gemaakt zou hebben zonder motorongeval een vergoeding krijgen. Het is daarom heel handig om vanaf het moment van het ongeval een dagboek bij te houden met alle kosten die je maakt.
Lees ook:
- Hoe groot is de kans op een verkeersongeval?
- Hoe te handelen bij een verkeersongeval?
- Wat is een verkeersongeval?
- Wanneer gebeuren de meeste verkeersongevallen?
- Verkeersongeval, wie is er fout?
- Smartengelden berekenen na een verkeersongeval
- Letselschade na een verkeersongeval: wat moet je weten?
- Verkeersongeval met een fietserVerkeersongeval met een auto