Tien tips wat je moet doen met letsel na een aanrijding

Tien tips wat je moet doen met letsel na een aanrijding

Wanneer je letselschade oploopt ten gevolge van een aanrijding komen er een rollercoaster van emoties, kopzorgen en administratieve formaliteiten op jou af. De afhandeling van een letselschadedossier is immers niet eenvoudig, dat zullen wij zeker niet miskennen. Daarom geven wij overigens tien belangrijke tips mee die jou zullen helpen om adequaat om te gaan met de op de aanrijding volgende situaties.

# 1. Bel indien nodig de hulpdiensten

Een en ander is natuurlijk afhankelijk van de ernst van de verwondingen. Hebben jijzelf of de andere partij ernstige verwondingen opgelopen? Bel dan steeds 112 en bekommer je in eerste instantie om hun gezondheid. Indien de ziekenwagen ter plaatse komt kan je overigens vragen om ook jezelf even te laten onderzoeken, zelfs wanneer je niet meteen klachten hebt.

# 2. Garandeer de veiligheid van andere weggebruikers

Indien de positie van de wagens een gevaar inhoudt voor andere weggebruikers, verplaats je de wagens naar een veilige locatie. Vergeet hoe dan ook geen gevarendriehoek aan te brengen. Veiligheid gaat immers boven alles.

# 3. Ga naar de huisarts

Indien er geen ziekenwagen bij te pas kwam, ga je na het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier steeds langs bij de huisarts of bij de Spoedeisende Hulp. Zij zullen de klachten noteren en de nodige vaststellingen doen. Die vaststellingen zijn belangrijk om een eventuele letselschadezaak adequaat af te handelen.


# 4. Geef letsels aan op het schadeformulier

Bij het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier dien je aan te geven of er al dan niet sprake is van verwondingen. Van zodra er sprake is van een letsel, hoe gering ook, geef je dat aan. Zelfs een stijve nek of hoofdpijn volstaat: dat kan immers de voorbode zijn van een whiplash.

# 5. Neem steeds foto’s

Haal jouw smartphone boven en neem foto’s van het schadegeval. Fotografeer de verschillende betrokken voertuigen en dit vanuit verschillende invalshoeken. Focus duidelijk op de plaatsen waar sprake is van materiële schade of waar de impact plaatsvond. Fotografeer ook alle andere omstandigheden van het ongeval. Remsporen (of het ontbreken ervan), schade aan een verlichtingspaal, de verkeerssituatie op het moment van het verkeersongeval(bv. drukte op de weg, bijna geen verkeer merkbaar, … ), de staat van het wegdek: allemaal kunnen ze een grote hulp zijn bij het later afhandelen van het letselschadedossier. Extra tip: neem de foto’s steeds voorafgaand aan het verplaatsen van de voertuigen.

# 6. Vraag de gegevens van getuigen

Bij een aanrijding zijn er vaak verschillende getuigen aanwezig. Noteer zo snel mogelijk hun contact- en adresgegevens, zo kunnen zij hun reis opnieuw verderzetten en blijf jij niet met lege handen achter. Vraag hen ook om even kennis te nemen van die verwonding op het been. Verklaringen van getuigen kunnen belangrijk zijn om de schade te verhalen op de aansprakelijke partij.

# 7. Maak nooit ruzie met de tegenpartij

Soms kan het invullen van het Europees Aanrijdingsformulier voor verhitte discussies zorgen. Dat is nergens voor nodig. Beide partijen mogen hun eigen mening hebben en kunnen niet gedwongen worden om de feiten op een bepaalde manier te noteren. Anderzijds kan jij vrij opmerkingen formuleren en hoef je het Aanrijdingsformulier niet te ondertekenen. Raken jullie het echt niet eens over enkele cruciale aspecten van de aanrijding? Dan kan je de hulpdiensten bellen die de nodige vaststellingen kunnen doen. Blijft er over een ander aspect onenigheid bestaan? Dan zullen verzekeraars en letselschade advocaten de discussie wel verderzetten.

# 8. Houd alle bonnetjes goed bij

Meteen na het schadegeval leg je best een schriftje aan waarbij je goed noteert welke acties je onderneemt en welke kosten je maakt. Bonnetjes kan je daar dan gewoon inkleven. Wees heel zorgvuldig. Telefoneerde je naar de huisarts? Noteer de reden van het gesprek en de duur van het gesprek. Ging je nadien op bezoek bij de huisarts? Noteer de gereden kilometers. De verzekeraar van de aansprakelijke partij zal die kosten allemaal vergoeden, maar dan moet je ze natuurlijk ook voor kunnen leggen.

# 9. Houd alle klachten goed bij

In hetzelfde schriftje kan je ook noteren welke klachten zich op welk moment voordoen. Hoe voel je je vandaag: fit, moe, neerslachtig of speelt vooral de heftige pijn in het onderbeen jou parten? Dankzij een grondige notitie van de letselschade, de evolutie ervan en de persoonlijke klachten is het eenvoudiger om de schadeclaim accuraat te bepalen.

# 10. Neem contact op met een letselschade advocaat

Wanneer er sprake is van letselschade ga je maar beter niet zelf aan de slag met het dossier. Ga bovendien ook niet zomaar in op afwikkelingsovereenkomsten die de verzekeraar jou voorstelt. Ga steeds langs bij een letselschade advocaat die kosteloos kan werken indien de aansprakelijkheid van de andere partij een vaststaand feit is. Even langs gaan voor een gratis juridisch advies, is toch echt wel het minimum. Ook bij SAP Letselschade Advocaten staan we uiteraard voor jou klaar.