Ongeval met trekker

Ongeluk met een trekker

Er zijn veel verschillende deelnemers in het verkeer. De eerste waar je aan denkt zijn meestal auto’s en fietsers. Ook voetgangers en motorrijders zijn verkeersdeelnemers waar mensen vaak aan denken. Pas veel later denken mensen aan trekkers of tractoren. Daar zijn er natuurlijk ook minder van dan van auto’s, maar toch kunnen er hele vervelende en ernstige verkeersongevallen mee gebeuren.

Trekkerongeluk

Er overlijden per jaar ongeveer tien mensen aan een ongeluk met een trekker. Meer mensen raken gewond of komen zelfs in het ziekenhuis terecht. Hoewel een trekker heel groot en zwaar is, gebeurt het ook dat de bestuurder soms gewond raakt bij een ongeval met het voertuig. In 2022 was er bijvoorbeeld een ernstig eenzijdig ongeval met een trekker in Apeldoorn. Hierbij kwam het voertuig naast de weg terecht en kantelde de trekker.

Aansprakelijkheid bij een trekkerongeluk

Als het om aansprakelijkheid gaat is een tractor een gelijkwaardig voertuig aan bijvoorbeeld een auto, vrachtwagen, motor of bromfiets. Hierdoor kun je niet zomaar zeggen dat de bestuurder van de trekker wel of niet aansprakelijk is en dus verantwoordelijk voor de schadevergoeding. Hierom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bewijs van het ongeluk met de tractor hebt. Je bent waarschijnlijk erg geschrokken, maar probeer eraan te denken om foto’s te maken van de situatie. Deze foto’s kunnen later als bewijs dienen. Zo kan er op te zien zijn hoe de omgeving van het ongeluk met de trekker was, wie waar vandaan kwam en dergelijke.

Ongeluk met trekker en fietser of voetganger

Als er een ongeluk tussen een trekker en fietser of voetganger plaatsvindt, is de situatie anders. Fietsers en voetgangers zijn zwakke weggebruikers. Hierdoor hebben zij altijd recht op (een deel van de) schadevergoeding. Dit is ook zo wanneer zij zelf de oorzaak zijn van het ongeval met de trekker. Als een zwakke weggebruiker duidelijk de veroorzaker is van het verkeersongeval, dan heeft deze persoon recht op een schadevergoeding van maximaal 50 procent van de geleden schade. Alleen als er overmacht was, of opzettelijke roekeloosheid van een voetganger of fietser, is dit soms anders.

Trekkerongeluk als bedrijfsongeval

De meeste mensen die op een tractor rijden, doen dat als onderdeel van hun werk. Ze zijn vaak werkzaam in de landbouw of bosbouw. Soms rijden ze voor hun eigen bedrijf, maar regelmatig zijn het werknemers van een bedrijf. Als je onder werktijd een ongeluk veroorzaakt met een trekker, dan is het een bedrijfsongeval. In deze gevallen betaalt de (verzekering) van de werkgever meestal de kosten. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Volgens de wet is de werkgever verplicht ervoor te zorgen dat er alles aan gedaan is te voorkomen dat de werknemer schade lijdt of risico loopt. Dit is dus niet alleen het geval als jij het slachtoffer bent van een ongeval met een tractor. Ook wanneer jij degene bent die in de tractor reed. In bijna alle gevallen is de werkgever hier goed voor verzekerd.

Ongeval met of zonder trekkerrijbewijs

Pas sinds juli 2015 is er een speciaal trekkerrijbewijs. Hiervoor was er een certificaat. Hoewel het certificaat ook verplicht was, zitten er aan het rijbewijs meer eisen. Omdat er tot 2025 een overgangsregeling geldt, zijn er op dit moment tractorbestuurders die nog niet het trekkerrijbewijs hebben (rijbewijs-T). Meestal maakt het voor het ongeluk met een trekker niet uit of de bestuurder in het bezit was van een trekkercertificaat of een trekkerrijbewijs. Pas als het duidelijk bijgedragen heeft aan de oorzaak van het trekker ongeval, bijvoorbeeld door onervarenheid, wordt hiernaar gekeken.

Schadevergoeding na een ongeluk met een trekker

Een trekker ongeluk kan veel schade aanrichten. Het is belangrijk dat jij alles waar je recht op hebt vergoed krijgt.  Helaas is dit een ingewikkeld proces. Je hebt namelijk niet alleen alle directe schade, zoals bijvoorbeeld reparatiekosten aan je auto. Er zijn ook kosten die later komen, zoals eventuele medische kosten of minder inkomsten omdat je minder kunt werken. Daarnaast is er een kans dat je ook mentaal letsel oploopt. Hier kun je ook een schadevergoeding voor krijgen. Om een schadevergoeding te krijgen voor alles waar je recht op hebt, is het belangrijk om alles goed bij te houden. Facturen, parkeerbonnen en gewone bonnetjes laten zien dat je meer kosten gemaakt hebt dan je normaal gemaakt zou hebben zonder trekker ongeval. 

SAP Letselschade Advocaten

Omdat het proces zo ingewikkeld is, is het goed om hulp in te schakelen. Ook omdat jij je dan volledig kan richten op je herstel na het ongeluk met de trekker. Een letselschade advocaat van SAP heeft veel verkeersongevallen behandeld. Hierdoor weten zij precies wat ze op welk moment moeten doen en kunnen ze je perfect bijstaan. Ook kunnen zij je van begin af aan een eerlijk beeld geven over wat er nog gaat komen. Ben jij betrokken geweest bij een ongeluk met een trekker en wil je weten wat SAP voor jou kan betekenen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op en we kijken naar de mogelijkheden.