Een quad verzekering en -ongeluk
Je quad verzekeren is niet zo makkelijk als het verzekeren van een auto. Toch ben je verplicht om een quad verzekering te hebben. Volgens de wet moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Om zo’n verzekering af te kunnen sluiten, moet je quad goedgekeurd zijn als bromfiets. Wanneer je voertuig is goedgekeurd, krijg je een kenteken. Er zijn verschillende quads. Het is van de eigenschappen afhankelijk of het kenteken wat je krijgt valt onder ‘bromfietsen’, ‘driewielig voertuig’, ‘personenauto’, motorrijtuig met beperkte snelheid’ of ‘landbouwtrekker’.
Met een quad een ongeluk krijgen
Net als met alle andere voertuigen kun je met een quad een ongeluk krijgen. De kans dat je door een verkeersongeval met een quad ernstig letsel oploopt is helaas wel groter dan bij een hoop andere voertuigen. Het is als een quad is goedgekeurd als driewielig motorvoertuig niet verplicht om een hem te dragen. Zolang je maar wel een gordel om hebt. Als je quad niet goedgekeurd is, mag je er niet de openbare weg mee op. En dat niet alleen, je mag dan ook niet op je eigen terrein rijden als dit terrein toegankelijk is voor openbaar verkeer. Een quad verzekering is niet nodig voor niet-goedgekeurde quads. Dit betekent alleen wel ook dat je niet verzekerd bent als je met een niet-goedgekeurde quad een bezitting van iemand anders kapot maakt. Als je met een niet-goedgekeurde quad een ongeluk krijgt, ben je dan dus ook nooit verzekerd.
Kinder quad en verzekering
Er bestaan ook kinderquads. Deze gelden als speelgoed. Dit betekent dat als je met een kinder quad een ongeluk veroorzaakt, je vaak wel verzekerd bent via je aansprakelijkheidsverzekering. Voordat iets als kinderquad geldt, moet het wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben meestal te maken met het gewicht van de quad of de snelheid die het kan halen. Het kan zijn dat de voorwaarden bij verschillende verzekeraars anders zijn. Als je wilt weten wat de voorwaarden bij jouw verzekering zijn, dan kun je dat terugvinden in de polisvoorwaarden.
Regels op een quad ongeluk te voorkomen
Per soort quad verschilt het wat je er wel en niet mee mag. Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten quads. Om quad ongelukken te voorkomen, zijn er voor deze verschillende soorten ook verschillende regels. Ook de quad verzekering die je nodig hebt kan verschillen.
Quad goedgekeurd als bromfiets
Je mag op een quad die goedgekeurd is als bromfiets rijden als je 16 jaar of ouder bent. Je moet een bromfietsrijbewijs hebben en een helm dragen. Deze quad moet altijd een kenteken hebben en de quad verzekering is voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering)
Quad goedgekeurd als driewielig motorvoertuig
Een quad die goedgekeurd is als een driewielig motorvoertuig heeft dezelfde regels als een motorfiets. Dit betekent dat je minimaal 18 moet zijn om er een te rijden. Je moet ook een rijbewijs hebben. Dit kan een rijbewijs A zijn of een rijbewijs B van voor 19 januari 2013. Ook deze quad verzekering is voor wettelijke aansprakelijkheid. Als de quad een open carrosserie heeft moet je een helm dragen of veiligheidsgordels om hebben.
Een quad die goedgekeurd is als personenauto
Deze groep quads lijkt een beetje op de quads die goedgekeurd zijn als driewielig motorvoertuig. De quad verzekering werkt hetzelfde, ook moet je veiligheidsgordels om. Het verschil is dat je bij een quad die goedgekeurd is als personenauto niet de keus hebt tussen een helm en veiligheidsgordels. En voor deze categorie moet je een rijbewijs B hebben.
Een quad die goedgekeurd is als landbouwtrekker
Quads die goedgekeurd zijn als bosbouwtrekkers vallen onder dezelfde categorie als quads die zijn goedgekeurd als landbouwtrekkers. Voor deze quads moet je minimaal 16 zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs T. Ook hierbij zorgt de quad verzekering dat de quad verzekerd is voor wettelijke aansprakelijkheid. Je hoeft geen helm op, er hoeft geen kenteken op en mag maximaal 25 kilometer per uur rijden.
Quad goedgekeurd als motorrijtuig met beperkte snelheid
Een quad die is goedgekeurd als een motorvoertuig met een beperkte snelheid mag maximaal 25 kilometer per uur. De quad is hetzelfde verzekerd als de andere (voor wettelijke aansprakelijkheid), je moet minimaal 16 zijn om ermee te rijden en er hoeft geen kenteken op. Ook hoef je geen helm op.
Overige regels om een quad ongeluk te voorkomen
Veel regels die voor automobilisten gelden, gelden ook voor de bestuurders van quads. Zo is het niet toegestaan om een elektronisch apparaat vast te houden terwijl je een quad bestuurt. Dit is om een quad ongeluk te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om telefoons. Ook zijn er een paar soorten quads die op de snelweg mogen. Dit zijn quads die zijn goedgekeurd als personenauto of als driewielig motorrijtuig. Ook quads die harder kunnen dan 60 kilometer per uur mogen op de snelweg. Dan geldt je quad verzekering dus ook gewoon als je op de snelweg rijdt.
Schadevergoeding na een quad ongeluk
Mocht het toch zo zijn dat je helaas in een quad ongeluk terecht komt, dan is dat natuurlijk heel vervelend. Net als met ieder ander ongeval heb je recht op schadevergoeding als je het slachtoffer bent van een quad ongeluk waar iemand anders aansprakelijk voor is. Dit kan zijn als het een aanrijding met iemand anders is. Het kan ook zijn dat je een quad gehuurd hebt op vakantie. Als je dan in een ongeval terecht komt omdat je bijvoorbeeld niet de juiste instructies gekregen hebt, kan het alsnog zijn dat iemand anders aansprakelijk is. Dit kan ook zo zijn wanneer het om een eenzijdig ongeval gaat. Om een schadevergoeding te kunnen krijgen moet je als eerst de andere partij aansprakelijk stellen.
Het is goed om daarvoor een letselschade advocaat in te schakelen. Op die manier heb jij de kans om rustig te herstellen zonder de zorgen. Een letselschade advocaat van SAP Letselschade Advocaten is erg ervaren in letselzaken. Zo kan deze advocaat van SAP de andere partij aansprakelijk stellen, jou precies vertellen wat je te wachten staat en de zo hoog mogelijke schadevergoeding voor je claimen. Wil je hier meer informatie over? Het eerste contact met ons is altijd compleet vrijblijvend en helemaal gratis. Je kunt contact met ons opnemen via de telefoon of via het formulier op de website. Je wordt dan teruggebeld door een van onze advocaten.