Artikel 5

Artikel 5

Ben je betrokken bij een verkeersongeval? Dan is het belangrijk om te weten wat de artikel 5 wegenverkeerswet precies inhoudt. Ontdek bovendien waar je recht op hebt als je letselschade hebt opgelopen na een ongeval en wat een letselschade advocaat voor jou kan betekenen.



Wat is artikel 5?

De wegenverkeerswet artikel 5 houdt in dat je je aan de verkeersregels moet houden. Je bent verplicht om gevaren te voorkomen en het verkeer niet te hinderen. Als je dit wel doet, bijvoorbeeld door te bumperkleven of te hard te rijden, ben jij aansprakelijk voor de schade die ontstaat bij een ongeluk.


Wat is artikel 7 wegenverkeerswet?

De wegenverkeerswet artikel 7 richt zich tot de betrokkenen bij een verkeersongeval. Zij zijn namelijk verplicht om hun identiteit kenbaar te maken. Als de betrokkenen de plaats van het ongeval verlaten (doorrijden na een aanrijding), zijn ze strafbaar volgens artikel 7 wvz.


Wat moet je doen als je betrokken bent bij een verkeersongeval?

Als je betrokken bent bij een verkeersongeval, ben je volgens wegenverkeerswet artikel 7 verplicht om je te identificeren. Je moet bovendien een schadeformulier invullen samen met de andere partij. Maak foto’s van het letsel, vraag getuigen om hun contactgegevens en leg alles vast. Bel de politie en/of ambulance indien nodig.

Na een verkeersongeval wordt er gekeken naar welke partij schuldig is. Artikel 5 (waarin dus staat dat je verplicht bent om aan de verkeersregels te voldoen) is hierbij van groot belang. Degene die schuldig is, moet immers een schadevergoeding betalen aan de andere partij.

Goed om te weten: ook als je lopend of met de fiets bent aangereden, is artikel 5 van toepassing. Elke deelnemer aan het verkeer moet zich immers aan de verkeersregels houden. Doorloop dus dezelfde stappen als hierboven genoemd en schakel zo snel mogelijk een letselschade advocaat in voor ondersteuning.


Artikel 5 en schadevergoeding

Artikel 5 helpt met het bepalen van de schuldige partij bij een verkeersongeval. Degene die schuldig wordt bevonden, moet een schadevergoeding en soms ook smartengeld betalen aan het slachtoffer. Je kunt dit zelf claimen bij de verzekeraar, maar vaak is het verstandiger om een letselschade advocaat in de arm te nemen.

De hoogte van de schadevergoeding en smartengeld zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een whiplash schadevergoeding is bijvoorbeeld een stuk hoger dan een schadevergoeding bij botbreuken. Bij SAP Letselschade Advocaten raden we altijd aan om alle kosten zo overzichtelijk mogelijk te documenteren.

Kosten die mogelijk onder de schadevergoeding vallen zijn de medische kosten die je maakt, maar ook het verlies aan inkomen of een studievertraging. Smartengeld is bedoeld om de emotionele schade die je oploopt na een ongeval te dekken. Zo ben je na een verkeersongeval misschien angstig in het verkeer of ervaar je nog lange tijd pijnklachten.

Neem contact op met onze letselschade advocaten als je meer wilt weten over de hoogte van een schadevergoeding. Wij maken graag een eerste schatting aan de hand van het type ongeval dat je hebt gehad en de consequenties hiervan. Uiteraard is artikel 5 hierbij van toepassing om aan te tonen dat de andere partij aansprakelijk is voor jouw schade.


Vragen over artikel 5 wegenverkeerswet?

Heb je vragen over artikel 5, artikel 7 en de wegenverkeerswet? Of ben je slachtoffer geworden van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of ander type ongeval? Neem dan direct contact op met SAP Letselschade Advocaten. Wij voorzien je graag van een vrijblijvend advies.

Ons team is gespecialiseerd in het claimen van letselschade en weet precies welke stappen hiervoor doorlopen moeten worden. Terwijl jij je richt op je herstel of je leven weer oppakt na een ongeluk, zorgen wij ervoor dat het regel- en papierwerk op orde wordt gemaakt.