scooteraanrijding

Aanrijding met je scooter

Er is weinig vervelender dan wanneer je het slachtoffer wordt door iets wat de schuld is van een ander. Stel je voor dat je gewoon op je scooter onderweg naar huis bent. Een auto rijdt je scooter aan. Gevolg: schade aan de scooter en jij bent van je scooter gevallen. Financieel en lichamelijk heb je schade opgelopen. En waarschijnlijk heb je ook psychisch een klap gekregen. Het zou heel begrijpelijk zijn als je na de aanrijding met jouw scooter en een auto een beetje angstig wordt om te rijden.

Scooter aanrijding: een verkeersongeval

Er zijn in grote lijnen drie scenario’s te bedenken bij een aanrijding met een scooter en auto. In het eerste scenario ben jij zelf als scooter fout, bijvoorbeeld doordat je door rood gereden bent. Dit kan leiden tot een scooter aanrijding. Ook kan het zo zijn dat een sterke weggebruiker de fout maakt. Dit is het geval als een ander motorvoertuig iets verkeerd doet. Bijvoorbeeld wanneer een automobilist jou geen voorrang verleent. De derde optie is dat een zwakke weggebruiker de verantwoordelijke voor het verkeersongeval is. Een zwakke weggebruiker is bijvoorbeeld een voetganger. Het kan zijn dat jij schade aan je scooter oploopt doordat je moet uitwijken voor een voetganger die zonder te kijken oversteekt.

Schade aan scooter: eigen fout

Wanneer de aanrijding je eigen fout is, zul je de schade niet kunnen verhalen. Als het jouw schuld is, ben jij aansprakelijk voor de schade aan je scooter en eventuele andere weggebruikers of dingen. Als iemand anders schade heeft opgelopen door iets waar jij aansprakelijk voor bent, ben je ook aansprakelijk voor hun schade.

Aanrijding tussen een scooter en een auto

Als een ander gemotoriseerd voertuig aansprakelijk is voor jouw letsel en schade, heb je recht op een schadevergoeding. Om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Je kunt namelijk vaak voor meer dingen een schadevergoeding krijgen dan je misschien denkt. Als je van je scooter gevallen bent en je moet daarna naar een fysiotherapeut, dan kun je ook de parkeerkosten bij de fysiotherapeut vergoed krijgen.

Scooter aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer

Als je een scooter aanrijding met een zwakke weggebruiker hebt, zit het net anders. Een zwakke weggebruiker (zoals een fietser of voetganger) heeft nooit alle aansprakelijkheid bij een verkeersongeval. Ook wanneer het volledig de fout van de zwakke weggebruiker is, zal jij als scooterrijder minstens de helft van de aansprakelijkheid hebben.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Zoals je leest kan het nog wel eens lastig zijn om ervoor te zorgen dat je alles krijgt waar je recht op hebt. Om te zorgen dat dit wel gebeurt en dat jij je niet druk hoeft te maken, kun je het best een letselschade advocaat inschakelen. Bij SAP Letselschade Advocaten werken advocaten die erg veel ervaring hebben met dit soort situaties. Zij kunnen jou precies vertellen wat er nog gaat gebeuren en kunnen je alle zorgen uit handen nemen. Wil je weten of SAP ook iets voor jou kan doen? Dan kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen. Een van de advocaten belt je dan terug om te bespreken hoe jij het best geholpen kunt worden.