fatbike

Aanrijding fatbike

Aanrijding fatbike
Fatbikes zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zo zijn fatbikes zeer populair dankzij hun hippe uitstraling, het feit dat je geen helm op hoeft én doordat de fatbike relatief eenvoudig opgevoerd kan worden. Er ontstaan echter steeds meer zorgen over de veiligheid van fatbikes. In dit blog lees je meer over wat je moet doen als je betrokken raakt bij een aanrijding met een fatbike.

Wat is een fatbike?
Fatbikes herken je aan hun dikke, brede banden. Hoewel ze vergelijkbaar zijn met een elektrische fiets, gaan ze vaak een stuk sneller. Dit komt doordat sommige fatbikes over een (illegale) gashendel beschikken. Een fatbike met gashendel kan een snelheid tot wel 45 kilometer per uur bereiken.

Fatbikes komen regelmatig negatief in het nieuws. Dit is vooral te wijden aan de hoge snelheden die de fatbike behaalt en de ongevallen die hierdoor plaatsvinden. Als je slachtoffer bent van een aanrijding met een fatbike, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Een letselschade advocaat kan je vervolgens verder helpen.

Regels fatbike met gashendel
Een fatbike zonder gashendel behaalt snelheden tot 25 kilometer per uur. Voor dit type fatbike gelden dezelfde regels als voor een elektrische fiets. Als een fatbike wel een gashendel heeft, kan hij tot 45 kilometer per uur rijden. De regels voor een fatbike met gashendel zijn echter een stuk strenger.

Een fatbike met gashendel valt in dezelfde categorie als een snorfiets. Dezelfde regels (zoals het verplicht dragen van een helm, afsluiten van een verzekering en het beschikken over een kenteken) zijn daarom van toepassing. Als je niet voldoet aan deze regels, maar wel rijdt op een fatbike met gashendel, dan loop je het risico op een hoge boete.

Mocht je een ongeval veroorzaken, dan ben je hier niet voor verzekerd. De kosten kunnen flink oplopen, zeker als je letselschade veroorzaakt. Als je slachtoffer bent van een aanrijding met fatbike, is het van belang voor de verzekering om te onderzoeken of de fatbike wel of niet over een (illegale) gashendel beschikt.

Wat moet je doen als je betrokken raakt bij aanrijding met fatbike?
Als je betrokken raakt bij een aanrijding met een fatbike, dan moet je een schadeformulier fiets tegen fiets invullen. Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en noteer de contactgegevens van getuigen. Dit is belangrijk als de aansprakelijkheid van het verkeersongeval vastgesteld moet worden.

Bewaar een overzicht van alle kosten die je maakt. Denk hierbij aan medische kosten, maar ook aan verminderde inkomsten als je (tijdelijk) niet zou kunnen werken door bijvoorbeeld een botbreuk. Aan de hand van de kosten die je maakt, kun je een schadevergoeding eisen bij de aansprakelijke partij.

Soms is dit rechtstreeks bij de bestuurder van de fatbike, in andere gevallen loopt de afwikkeling via de verzekeraar. Aangezien het afsluiten van een verzekering niet verplicht is voor een fatbike zonder gashendel, zal niet iedereen een verzekering hebben. Ook zal de verzekering niets uitkeren als de fatbike is opgevoerd.

Hulp bij letselschade door fatbike
Hoewel een ongeluk met een fatbike valt onder een fietsongeval, kunnen de consequenties een stuk groter zijn. De letselschade door een fatbike kan flink oplopen door de hoge snelheid die het voertuig bereikt. Ook de afwikkeling van de letselschade fatbike kan lastiger zijn, zeker als de fatbike over een illegaal gashendel beschikt.

Als de fatbike een illegaal gashendel heeft, draait de bestuurder op voor het betalen van de letselschade. Hoe hoog de letselschade fatbike is die je uitgekeerd zult krijgen, is afhankelijk van diverse factoren. Bij SAP Letselschade Advocaten kunnen we je helpen met het maken van een eerste schatting.

Bij SAP Letselschade Advocaten adviseren we je graag als je slachtoffer bent geworden van een aanrijding met een fatbike. We ondersteunen je met het verzamelen van de benodigde bewijsstukken en zorgen ervoor dat je de letselschade ontvangt waar je recht op hebt. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.