10 meest voorkomende klachten na een kop-staartbotsing

10 meest voorkomende klachten na een kop-staartbotsing

Na een kop-staartbotsing kunnen er heel wat problemen optreden. Meestal blijkt het op korte termijn nog wel mee te vallen. Vaak worden de klachten pas na een paar dagen duidelijk. Moet ik me zorgen maken? Moet ik stappen ondernemen? Het antwoord op die laatste vraag is volmondig: ja. Bij letselschade klachten ga je steeds langs bij een arts en laat je de noodzakelijke medische vaststellingen doen. Wij geven een overzicht van de door SAP Letselschade Advocaten tien meest gehoorde klachten na een kop-staartbotsing.

# 1. Een stijve nek

 Ten gevolge van de impact maakt het hoofd een forse slingerbeweging die, door de gordel, opnieuw even abrupt tot stilstand wordt gebracht. Tegelijkertijd zie je een kop-staartbotsing natuurlijk niet aankomen. Hierdoor kan het lichaam zich niet op de klap voorbereiden, bijvoorbeeld door de spieren op te vangen Dat deze klachten na een auto-ongeluk vaak voorkomen, is dan ook helemaal niet ongewoon. Vaak zal die nekpijn gepaard gaan met een beperking in de bewegingsvrijheid. Soms gaat die nekpijn al na enkele uren over, andere keren kan het een symptoom zijn van een whiplash letsel. Om die reden is het dan ook altijd aangeraden om de stijve nek duidelijk te vermelden op het schadeformulier en meteen een arts te contacteren. Zeker bij blijvende nekpijn, zelfs bij vage klachten na het auto-ongeluk, is het aan te raden om je goed te laten onderzoeken.

Vergoeding bij letselschade door whiplash. Een whiplash is niet alleen fysisch een pijnlijke schade, maar kan ook op emotioneel en psychisch vlak de nodige impact hebben. Lees hier wat de vergoeding kan zijn.



# 2. Hoofdpijn

Ook hoofdpijn na een aanrijding komt vaak voor. Deze klacht gaat samen met de vorige en ontstaat meestal op een gelijkaardige manier. Het kan eveneens een symptoom zijn van een whiplash letsel, maar kan het ook een stuk onschuldiger zijn. Is de hoofdpijn ontstaan ten gevolge van een impact? Dan is er het risico op een hersenschudding en/of een hersenletsel. Veel mensen denken dat hoofdpijn na een aanrijding een onschuldige klacht is. Of ze linken het eerder aan de spanning en de stress dan aan de impact zelf. Het is nooit een goed idee om klachten na een auto-ongeluk te minimaliseren. Hoofdpijn na een aanrijding kan bijvoorbeeld wijzen op een whiplash! Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk een medisch onderzoek te ondergaan.

# 3. Oorsuizen

Oorsuizen komt wel vaker voor na een kop-staartbotsing. Het kan gaan om subtiele sis- of fluittonen, maar soms gaat het om harde pieptonen of bromgeluiden. Het oorsuizen kan eveneens in één of in twee oren voor last zorgen. Vaak is het oorsuizen tijdelijk, maar het kan ook gaan om blijvende klachten na een auto-ongeluk. Hierbij kan er sprake zijn van een permanente beschadiging en is chronische tinnitus het gevolg. Blijvend of permanent: oorsuizen is heel vervelend. Het zorgt ervoor dat je niet goed kunt slapen, je niet kunt concentreren en het kan het werken bemoeilijken. Daarom is het bij dergelijke lichamelijke klachten na een ongeval raadzaam om meteen een arts op te zoeken. Bij deze klachten na een auto-ongeluk kan je ook recht hebben op een schadevergoeding.

Het komt vaak voor dat oorsuizen samengaat met andere klachten na een auto-ongeluk, zoals een wazig zicht. De klap van het ongeluk kan bijvoorbeeld voor (tijdelijke) oogschade zorgen. Ook dit is een voorbeeld van ingrijpende lichamelijke klachten na een ongeval. Wie wazig ziet, kan niet werken, met de auto rijden of sporten. Het leven staat hierdoor, hopelijk slechts tijdelijk, stil. Ook als je na een kop-staartbotsing deze klachten ervaart, is het aan te raden om je medisch te laten onderzoeken. Wellicht heb je bij dergelijke lichamelijke klachten na een ongeval ook recht op een schadevergoeding. Onze letselschade specialist zoekt het voor je uit en zal hiervoor eventueel het proces-verbaal opvragen.

# 4. Rugpijn

Rugpijn na een auto-ongeluk komt ongelofelijk vaak voor. Bij een achterwaartse impact is rugpijn niet verwonderlijk. De rug moet namelijk een grote kracht ondergaan. Vaak ontstaat de rugpijn door een verrekking van de spieren in de rug. De rugpijn is vaak heel hinderlijk en zal de mobiliteit verhinderen. Bij hevige rugpijn na een auto-ongeluk kan het mogelijks gaan om een beschadiging van de ruggenwervels. Zo'n beschadiging kan grote gevolgen hebben. Lage rugpijn na een auto-ongeluk kan dan weer een vroeg teken van een whiplashletsel zijn. Ook bij rugpijn na een auto-ongeluk ga je daarom maar beter zo snel mogelijk langs bij een medisch specialist.

# 5. Vreemd gevoel in de vingers

Deze klacht zien we wel vaker terugkomen in patiëntendossiers: een vreemd gevoel in de vingers en de handen. Vaak is het een tintelend en prikkelend gevoel dat een beetje doet denken aan de transient paresthesia (een slapend hand). Deze klacht ontstaat meestal na een beschadiging of knelling van de zenuwen ten gevolge van het verkeersongeval.

Soms kan het prikkelende en tintelende gevoel niet alleen in de vingers of in de hand aanwezig zijn, maar ook in een ander ledemaat. Dit kan heel zacht aanwezig zijn, maar het kan ook aanvoelen als pijnlijke speldenprikken. Het goede nieuws is dat deze klachten na een auto-ongeluk vaak heel snel verdwijnen. Spijtig genoeg kan het echter dat deze klachten na een auto-ongeluk langer aanhouden. Dit kan een grote impact hebben op het leven en zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen, zeker op het werk. Daarom raden we aan om je goed te laten onderzoeken en om een schadevergoeding te vragen.

# 6. Schouderpijn

 Schouderpijn is een veelgenoemde klacht na een kop-staartbotsing. Toch plaatsen we deze klachten na een auto-ongeluk op plaats zes. Het is immers lang niet altijd duidelijk of het wel gaat om schouderpijn of eerder om de uitstraling van de nekpijn. Soms kan het ook ontstaan door het uitstralen van de rugpijn na een auto-ongeluk. Schouderpijn hoeft vaak nog niet meteen een kopzorg te zijn, maar kan toch duiden op een cruciale kwetsuur. Denk bijvoorbeeld aan een beschadiging van het schoudergewricht of aan een whiplashletsel.

Wanneer dergelijke lichamelijke klachten na een ongeval optreden, worden dagelijkse handelingen bemoeilijkt en zorgen ze voor pijn. Een broodje smeren, met de auto rijden of jezelf aankleden kan zo al snel heel pijnlijk zijn. Hierdoor kunnen dergelijke klachten na een auto-ongeluk ervoor zorgen dat je tijdelijk niet meer kan werken. Het is dan ook heel belangrijk om je medisch te laten onderzoeken en om een schadevergoeding te claimen.

# 7. Misselijkheid

Misselijkheid is na een kop-staartbotsing niet ongewoon. Het is zelfs een van de vaakst voorkomende lichamelijke klachten na een ongeval. Soms houdt het rechtstreeks verband met de impact zelf of kan de kracht van de gordel een rol spelen. In andere gevallen ontstaat de misselijkheid eerder ten gevolge van de stresserende situatie. Eigenlijk weet je dit zelf niet, waardoor het inwinnen van medisch advies aan te raden is.

# 8. Duizeligheid

Ook duizeligheid is een veelgehoorde klacht bij een kop-staartbotsing. Misselijkheid en duizeligheid zijn twee lichamelijke klachten na een auto-ongeluk die vaak samen voorkomen. Duizeligheid kan veel betekenissen hebben. Het kan het gevolg zijn van de vele gedachten die door je hoofd gaan en het kan eerder van psychische aard zijn. Toch kan het ook wijzen op een hersenschudding of op andere problemen.

Als je meteen na een ongeluk draaierig bent en het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen, is het belangrijk om hulp te vragen aan omstaanders en om meteen naar de kant van de weg te gaan. In sommige gevallen blijven misselijkheid, duizeligheid en soortgelijke klachten na een auto-ongeluk langdurig aanwezig. Mogelijk is er dan sprake van een evenwichtsstoornis, wat dan weer het gevolg kan zijn van een whiplashletsel. Een medisch expert zal dit onderzoeken.

# 9. Cognitieve problemen

Ten gevolge van het ongeval kan er sprake zijn van cognitieve stoornissen. Zo zal je je misschien weinig van het ongeval herinneren, heb je problemen met het concentreren, voel je je moe of kan je maar moeilijk zaken onthouden. Bij cognitieve problemen laat je je altijd onderzoeken door een medisch deskundige.

# 10. Angst

Een minstens even belangrijke klacht: angst. Psychische klachten worden nog te vaak genegeerd, terwijl je niks hebt om je over te schamen. Een kop-staartbotsing kan angstgevoelens veroorzaken en daar hoeft niks mis mee te zijn. Wat als mijn kinderen op de achterbank zaten? Wat als dat een vrachtwagen was? Durf ook over die angstgevoelens te spreken en laat ook hier de nodige vaststellingen doen. Dergelijke gevoelens kunnen eventueel het recht openen op een smartengeldvergoeding.

Ik herken deze klachten!

Als dat zo is, dan ga je in de eerste plaats langs bij een arts. Bovendien adviseren wij om bij letselschade steeds een letselschade advocaat in te schakelen. Bij SAP Letselschade Advocaten staan we alvast voor jou klaar. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kunnen we een en ander voor jou toelichten. Contacteer ons voor een gratis eerste afspraak.