Schade na laserbehandeling

Schade na laserbehandeling: recht op een schadevergoeding?

Een laser zendt lichtstralen uit en kan ook voor allerlei behandelingen worden gebruikt. Een voordeel van een laserbehandeling (Duits: laserbehandlung; Engels: laser treatment) is dat er heel selectief kan worden behandeld en dat andere delen van de huid hierdoor gespaard blijven. Er is daarbij niet zoiets als een universele laser die voor alles kan worden gebruikt. Een bloedvatlaser gebruikt men bijvoorbeeld om wijnvlekken te verwijderen, alsook voor het aanpakken van bepaalde kleine pigmentvlekken, bij spider naevi, bij couperose in het gelaat en bij verwijde vaatjes in littekens. Daarnaast kan men met een speciale laser littekens laten verwijderen. Alsook gebruiken schoonheidssalons speciale lasers om de huid egaal te maken of om permanent te ontharen. Soms loopt het mis en raakt de huid verbrand na de laserbehandeling. Dergelijke esthetische schade is uiteraard niet de bedoeling.

Risico op schade na een laserbehandeling bij een schoonheidssalon

Bij laserbehandelingen is er altijd sprake van risico's. Een laserontharing kan bijvoorbeeld voor een rode huid en irritatie zorgen. Ook korstjes na de laserbehandeling komen wel vaker voor. Veelal is dat geen groot probleem, maar soms ontstaan er op deze manier wel littekens na de laserbehandeling. Pigmentvorming, oogletsels, huidinfecties, overmatige haargroei, celbeschadiging, blaren en brandplekken door laseren: het zijn stuk voor stuk voorbeelden van mogelijke schade na een laserbehandeling.

Risico op schade na een laserbehandeling in een tattooshop

Het met een laser verwijderen van tattoos is in principe veilig. Daarbij kan men een nanosecondelaser gebruiken of een zogeheten picolaser. Op basis van mensen die hun tattoo lieten laseren hun ervaringen kunnen we zeggen dat een picolaser minder pijnlijk is. En op basis van mensen die na de tattoo verwijderen voor-en-na-foto's deelden, kunnen we besluiten dat tattoos op deze manier vrijwel volledig te verwijderen zijn. Maar ook dat er soms littekens achterblijven. Dat valt volgens experts niet altijd te voorkomen en is een van de risico's die er nu eenmaal bij horen.

Toch tonen met betrekking tot het verwijderen van een tattoo cijfers en voorbeelden aan dat er al eens iets fout kan lopen. Dat men te maken krijgt met ernstige schade na de laserbehandeling. Onder andere de stichting Spijt van Tattoo gaf recent nog aan dat er steeds vaker sprake is van schade na een laserbehandeling. Deze stichting biedt onder meer informatie over wat slachtoffers kunnen doen om de schade na de laserbehandeling te verminderen. Eerder verscheen de organisatie in het Algemeen Dagblad nadat een tattoo verwijderen in Rotterdam gratis werd aangeboden voor werklozen.

Vooraf informeren over mogelijke schade na laserbehandeling

Zowel aan laserbehandelingen in het ziekenhuis als aan laserbehandelingen bij een schoonheidssalon kleven er risico's. Sommige risico's dient u te accepteren, op voorwaarde dat u er voldoende goed over bent geïnformeerd. Ziekenhuizen doen dit vaak heel goed en informeren patiënten over de mogelijke bijwerkingen. Desondanks kan er nog steeds sprake zijn van een medische fout en hebt u misschien recht op een schadevergoeding door schade na een laserbehandeling.

Schoonheidssalons en tatoeageshops doen het vaak minder goed. In ieder geval hoeft u niet te verwachten dat er na een gezichts-laserbehandeling grote brandwonden ontstaan die uw lichaam voor de rest van uw leven ontsieren. Dan is er echt iets fout gelopen.

Schadevergoeding bij schade na laserbehandeling

Hoe dan ook hebben ook schoonheidssalons en tatoeageshops een zekere verantwoordelijkheid ten opzichte van hun klanten. Ze moeten zich als een goed opdrachtnemer gedragen. U mag verwachten dat de heren en dames die uw tattoo laseren een cursus hebben gevolgd, dat ze vakkundig werken en dat ze goede apparatuur gebruiken. Ook moet het resultaat van de behandeling aan de redelijke verwachtingen voldoen. Een beetje irritaties had u misschien wel mogen verwachten, maar verregaande schade na een laserbehandeling niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om brandwonden of lelijke littekens. Ook mag u verwachten dat een tattoo over een litteken pijnlijk is, maar niet dat u er de rest van uw leven pijn aan overhoudt.

Als na een laserbehandeling uw gezicht vol littekens staat, is het mogelijk om het schoonheidssalon of de tatoeageshop aansprakelijk te stellen voor uw schade. Op basis van mensen die na een tattoo weglaseren ervaringen delen, weten we dat er vaak in de algemene voorwaarden staat dat u het salon of de shop helemaal niet aansprakelijk kunt stellen voor de schade na de laserbehandeling. Toch raden wij aan om bij schade na de laserbehandeling contact op te nemen met een letselschade advocaat. In veel gevallen is het namelijk nog steeds mogelijk om een schadevergoeding te krijgen bij schade na de laserbehandeling. Zelfs als de algemene voorwaarden anders beweren.

 

Wat doen bij schade na laserbehandeling?

Krijgt u te maken met schade na de laserbehandeling? Ga dan direct naar de huisarts. Dat is niet alleen voor uw eigen veiligheid, want bovendien maakt de huisarts ook aantekeningen in het medisch dossier. Deze aantekeningen zijn heel belangrijk om aan te tonen dat de schade na de laserbehandeling ontstond. Neem daarnaast ook foto's van de letsels. Door na het litteken te laseren voor-en-na-foto's te vergelijken, kan uw schade na de laserbehandeling eenvoudig in kaart worden gebracht. Noteer al uw bevindingen, bijvoorbeeld over de pijn en de ongemakken die u ervaart, en bewaar bewijsstukjes van alle uitgaven die u maakt.

Neem verder altijd contact op met een advocaat letselschade indien u te maken krijgt met schade na een laserbehandeling, zelfs wanneer u twijfelt of u recht hebt op een schadevergoeding. Een letselschadeadvocaat zal de nodige afwegingen voor u maken en zal nagaan of u recht hebt op een schadevergoeding als bijvoorbeeld uw gezicht na de laserbehandeling vol brandwonden staat.