Snelheidsboetes

Snelheidsboetes

Bijna iedereen die een rijbewijs heeft overkomt het wel eens: de realisatie dat je al een tijdje niet op je snelheidsmeter gekeken hebt. Soms kom je er dan achter dat je al een tijdje te hard rijdt. Als je een klein beetje te hard rijdt heeft dat meestal geen grote gevolgen. Toch wordt de kans op een verkeersongeval direct groter. Naast de veiligheid kan te hard rijden ook duur zijn. Maar hoe hoog zijn de snelheidsboetes in Nederland eigenlijk en waar hangt dat vanaf?

Lekker doorrijden

Veel mensen zien het gevaar niet in van een paar kilometer per uur te hard rijden. ‘’Er is niemand op de weg, waarom krijg ik nu een snelheidsboete voor dat beetje te hard rijden’’, denken ze dan. Ook is de boete voor snelheid gauw hoog. Het gaat om grote bedragen. Voor veel mensen voelt dat overdreven. Ze vinden dat ze goed kunnen rijden en het is toch goed gegaan. Als het heel rustig is op de weg, vinden ze dat het geen kwaad kan om even wat harder het gaspedaal in te drukken. Toch wordt de kans op een heel erg ongeluk al heel veel groter als je maar een paar kilometer per uur te hard rijdt. Eén derde van alle verkeersdoden in Nederland overlijdt doordat iemand te hard reed. Dit kan de bestuurder die te hard reed zelf zijn, maar ook iemand anders.

Snelrijders

De hoogte van een snelheidsboete kan snel oplopen. Als je 10 kilometer te hard rijdt op een Nederlandse snelweg kost dat je 46 euro. En dat is dan nog zonder administratiekosten. Dit is toch een hoge prijs voor even niet opletten. Want dat is het voor de grootste groep automobilisten die een boete voor snelheid krijgt. Deze groep rijdt niet bewust te hard. Ze letten niet zo goed op, de auto’s om hen heen rijden harden en daardoor gaan ze zonder na te denken daarin mee of de aandacht is even wat minder. Toch is er ook een groep die expres te hard rijdt. De boete voor snelheid die deze weggebruikers krijgen komt dan door andere dingen. Ze hebben bijvoorbeeld haast en gaan daarom harder rijden of het geeft ze een kick om hard te rijden.

De hoogte van je snelheidsboete

Als je in de bebouwde kom te hard rijdt, is je snelheidsboete hoger dan wanneer je op de snelweg te hard rijdt. Dit heeft ermee te maken dat de maximum snelheid binnen de bebouwde kom lager is, dus relatief rijd je meer te hard. Ook zijn er binnen de bebouwde kom veel meer kwetsbare weggebruikers op straat. Kwetsbare weggebruikers zijn bijvoorbeeld kinderen onderweg naar de speeltuin, ouderen die met hun boodschappen de weg over willen steken en fietsers, omdat zij bijna geen bescherming hebben. De gevolgen van een aanrijding of botsing zijn voor kwetsbare weggebruikers veel groter dan voor mensen die in een auto zitten. Daarom is de snelheidsboete in zulke situaties relatief hoger dan op de snelweg.

Reactiesnelheid in het verkeer

Het kost iedereen even tijd om op iets te reageren. Je ziet wat gebeuren, dan moeten je hersenen dat verwerken en daarna wordt het signaal verstuurd om daar iets mee te doen. Gemiddeld heb je twee seconden nodig om ergens op te reageren. De eerste seconde is om het te verwerken en de tweede seconde om ook echt actie te ondernemen. Hoe sneller je rijdt, hoe meer afstand je aflegt in die twee seconden. De boete voor snelheid is hoger, omdat er meer kans is dat er iets echt fout gaat. Behalve dat de afstand die je aflegt totdat je ergens op reageert langer is, is ook de remweg langer als je harder rijdt. Het kost meer moeite om stil te komen staan. Deze remweg loopt steeds sterker op. Als je 50 kilometer per uur rijdt is je remweg bijna drie keer zo lang als wanneer je 30 kilometer per uur rijdt. Veilig Verkeer Nederland heeft een overzicht gemaakt waarin staat hoelang het duurt tot je stil staat.

Snelheid (kilometer per uur)

Reactie-afstand 

Remweg 

Afgeronde stopafstand

30

8,3 meter

4,5 meter

13 meter

50

13,9 meter

12 meter

26 meter

60

16,7 meter

17,4 meter

34 meter

80

22,2 meter

30,8 meter

53 meter

120

33,3 meter

69,3 meter

104 meter

Snelheidscorrectie boete

Het is niet zo dat je als je een of twee kilometer te hard rijdt, je meteen een snelheidsboete krijgt. Voordat je een boete voor snelheid krijgt, wordt er eerst op de boete een snelheidscorrectie toegepast. Dit betekent dat er wordt gemeten hoe hard je rijdt. Hier wordt dan nog 3 kilometer per uur afgetrokken. Hierdoor is de boete bijvoorbeeld niet voor de 10 kilometer per uur die je te hard reed, maar is de boete voor 7 km te hard.

Hoeveel kost een boete voor te hard rijden

In deze tabel staan een aantal voorbeelden. Links staat de snelheid en rechts de snelheidsboete. Deze boetes zijn exclusief de administratiekosten. Wil je weten op welk bedrag je uitkomt als je een boete voor 36 km te hard rijden verwacht? Of wil je weten hoeveel een boete voor te hard rijden voor een andere snelheid kost? Het Openbaar Ministerie heeft daar een tool voor.

Toegestane snelheid

Kilometer te hard

snelheidsboete

30 km/u

5

0

 

6

0

 

7

49

 

10

79

 

15

153

 

20

223

 

30

401

 

40

*

 

48

*

 

 

 

50 km/u (buiten de bebouwde kom)

5

0

 

6

0

 

7

26

 

10

46

 

15

106

 

20

155

 

30

286

 

40

*

 

48

*

 

 

 

100 km/u

5

0

 

6

0

 

7

22

 

10

38

 

15

99

 

20

146

 

30

267

 

40

419

 

48

*

*als je erg veel te hard rijdt, wordt er door het Openbaar Ministerie naar je zaak gekeken. De hoogte van je snelheidsboete wordt dan door het Openbaar Ministerie bepaald. Ook kan je rijbewijs ingevorderd worden als je veel te hard rijdt. Dit gebeurt als je 50 kilometer per uur of meer te hard rijdt, naast de boete voor de snelheid mag je daarna dus ook niet meer rijden. Als je niet in een auto rijdt, maar op een bromfiets zit, is deze grens lager. Dan kan je rijbewijs ingevorderd worden als je 30 kilometer per uur te hard rijdt. Als je rijbewijs gevorderd is, komt jouw zaak uiterlijk binnen een half jaar na de invordering voor de rechter.

Grotere gevolgen dan je denkt

Iets te hard rijden kan dus hele grote gevolgen hebben. Veel grotere gevolgen dan vaak gedacht wordt. Door de combinatie van je reactiesnelheid en de remweg sta je veel later stil als je harder rijdt dan mag. De maximumsnelheden op wegen zijn bedacht om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. De snelheidsboetes zijn daar dan ook op aangepast: als er meer kans is op een verkeersongeluk, zijn de boetes voor snelheid hoger. De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven: blijf op de snelheidsmeter kijken. Ook als je al lang onderweg bent en het is rustig op de weg, is het belangrijk je aan de snelheid te houden. Dit is beter voor de veiligheid van andere weggebruikers, voor je eigen veiligheid en voor je portemonnee.

Hulpmiddelen om snelheidsboetes te voorkomen

Als je lange stukken over wegen zonder kruisingen moet rijden, kan het helpen om de cruise control in te schakelen. De cruise control zorgt ervoor dat de auto op dezelfde snelheid blijft rijden, zonder dat je de hele tijd het gaspedaal in moet drukken. Hierdoor wordt de kans op snelheidsboetes doordat je even wat minder goed oplet kleiner.

Ook hebben veel navigatiesystemen tegenwoordig de instelling dat ze aangeven hoe hard je rijdt. Daarbij geven ze dan ook aan hoe hard je daar eigenlijk mag rijden en of je over deze snelheid heen gaat.

SAP letselschade advocaten

Helaas gaat het nog altijd wel eens mis. Verkeersongevallen zijn heel vervelend en erg ingrijpend. Ben jij helaas het slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Dan komt er een hele hoop op je af. Allemaal dingen waar jij eigenlijk geen energie voor hebt, want het is belangrijk dat jij je kunt richten op je herstel. Het kan dan veel helpen om een letselschade advocaat in te schakelen. De letselschade advocaten van SAP hebben veel ervaring in het bijstaan van slachtoffers van verkeersongevallen.

Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met SAP. Het eerste contact is gratis en meestal moet de aansprakelijke partij de overige kosten betalen. Je kunt contact met ons opnemen door te bellen, het formulier in te vullen of te appen. Dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.