Finale kwijting
Finale kwijting
Als je letselschade hebt overgehouden aan een ongeval, heb je vaak recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding leg je samen met de aansprakelijke partij (of de verzekeraar) vast in een vaststellingsovereenkomst. Een term die hierbij vaak gebruikt wordt, is “finale kwijting”. Wil je weten wat finale kwijting precies is? SAP Letselschade Advocaten geeft uitleg.
Wat is finale kwijting?
Na een bedrijfsongeval, medische fout of verkeersongeval heb je wellicht recht op een schadevergoeding. De afspraken die je hierover maakt met de aansprakelijke partij of de verzekeraar worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Een belangrijke term die hierin gebruikt wordt, is “tegen finale kwijting”.
Voordat je een vaststellingsovereenkomst tekent, is het echter belangrijk om te weten wat deze term inhoudt. Finale kwijting verlenen betekend namelijk dat je na ondertekening niks meer van de aansprakelijke partij mag vorderen. Als de zaak volledig is afgehandeld is dit prima, maar als je nog klachten hebt, is dit niet verstandig.
Een letselschade advocaat zal samen met een medische specialist altijd onderzoeken of er in de toekomst kans is dat je nieuwe klachten krijgt. Mocht de kans bestaan dat je nieuwe klachten krijgt (zoals artrose), dan zal de advocaat je afraden om de vaststellingsovereenkomst tegen finale kwijting te ondertekenen.
Vaststellingsovereenkomst en finale kwijting
Een vaststellingsovereenkomst onder finale kwijting ondertekenen kan grote gevolgen hebben. Zo maak je in de toekomst wellicht nieuwe kosten die je nu niet meer kunt vorderen bij de aansprakelijke partij. De letsel advocaten van SAP Letselschade Advocaten zullen daarom aanraden om het contract “onder voorbehoud” te tekenen.
Dit houdt in dat er enkele excepties worden opgenomen in het contract. Het is belangrijk om jouw persoonlijke situatie hiervoor onder de loep te nemen. Zo heb je misschien nog last van enkele symptomen whiplash. In dit geval willen we in de vaststellingsovereenkomst opnemen dat je de kosten van bijvoorbeeld fysiotherapie mag blijven vorderen.
Ook als er een kans bestaat dat je in de toekomst nieuwe klachten krijgt, is finale kwijting verlenen niet gunstig.
Vragen over finale kwijting?
Na een ongeval zijn er ontzettend veel dingen die je moet regelen. Misschien had je nog nooit van finale kwijting en een vaststellingsovereenkomst gehoord, nu moet je het ineens ondertekenen. Bij SAP Letselschade Advocaten raden we je aan om altijd een schade advocaat in te schakelen.
De hulp van een professional geeft jou rust en ruimte. Het is bovendien van belang om de zaken goed te regelen. De aansprakelijke partij wil misschien graag dat jij finale kwijting verleent, maar dit is voor jou niet altijd gunstig. Op deze manier krijg jij immers niet de volledige schadevergoeding waar je recht op hebt.
Bij SAP Letselschade Advocaten nemen we de tijd om te luisteren naar jouw verhaal. We doen onderzoek naar jouw klachten en bekijken (samen met een medisch specialist) of je in de toekomst nieuwe klachten zou kunnen krijgen. Zo ja, dan stellen wij enkele excepties op die we in de vaststellingsovereenkomst zullen verwerken. Ook voor de klachten die je nu nog hebt, zullen we excepties maken in de overeenkomst.
Heb je vragen over finale kwijting en het vorderen van letselschade? Neem dan contact op met ons team. Wij staan je juridisch bij tijdens dit proces. Zo kun jij je volledig richten op je herstel en de verwerking van het ongeval.