Wat te doen na een kattenbeet?
Een kattenbeet laat zich kenmerken door zijn diepe steekwonden. In tegenstelling tot een hondenbeet zijn de uiterlijk zichtbare gevolgen vaak gering. Toch kunnen ze voor lelijke abcessen en infecties zorgen. De kattenkrabziekte is misschien wel het bekendste voorbeeld. Letsel door dierenis dan ook nooit onschuldig en hoort altijd medische opvolging te genieten. Volgende stappen dien je daarom steeds te ondernemen na een kattenbeet.
Kies voor een eerste wondverzorging
Bij oppervlakkige wonden kan je de eerste wondverzorging meestal zelf aanbrengen. Meteen na het bijtincident is het belangrijk om de kattenbeet goed te reinigen. Op die manier kan je de kans op kwalijke infecties verkleinen. Spoel de wond daarom overvloedig uit met behulp van proper water. Indien mogelijk doe je dat met overdruk, bijvoorbeeld door een spuit te gebruiken. De oppervlakkige wonde kan je nadien desinfecteren. Hiervoor gebruik je povidonjodium, onder andere gekend van Iso-Betadine. Indien de wond gereinigd en gedesinfecteerd is, dek je het af met nat verband en tracht je verdere verontreiniging te voorkomen.
Ga langs bij de huisarts
Na het reinigen en desinfecteren van een kleine wond ga je langs bij de huisarts. Niet alleen de preventieve controle is belangrijk maar op die manier worden ook de nodige medische vaststellingen in het patiëntendossier opgenomen. Indien we later de bezitter aansprakelijk willen stellen voor de schade, is dat helemaal niet onbelangrijk. Bij diepe wonden laat je ook die eerste reiniging aan een arts over, hier kunnen immers bijzondere ingrepen en onderzoeken nodig zijn. Meestal zal de arts de wonde niet hechten, tenzij het gaat om risico’s op littekens in het aangezicht. Overigens zal de arts meestal overgaan tot een preventieve antibioticakuur en zal de arts nagaan of andere inentingen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een inenting tegen tetanus en rabiës (bv. bij een kattenbeet in het buitenland).
Volg de wonde verder op
Een goede wondhygiëne blijft gedurende het helingsproces belangrijk, gelet op de risico’s op infecties die altijd gepaard gaan met diepe steekwonden. Volg daarom ook de voorgeschreven antibioticakuur nauwgezet op. Als de wonde na enkele dagen pijnlijk aanvoelt, je koorts krijgt, de wonde sterk begint te zwellen of heel rood wordt, is er mogelijks sprake van een infectie. Dan raadpleeg je zo snel mogelijk opnieuw de arts.
Stel de bezitter aansprakelijk
In eerste instantie maak je na het ontstaan van een bijtwonde al heel wat medische kosten. Bij infecties kunnen die kosten al snel grote proporties aannemen. Bovendien kan er ook sprake zijn van lelijke littekens die je voor de rest van jouw leven mee zal dragen. Het is de bezitter die aansprakelijk is voor de schade aangericht door zijn kat. Stel daarom de bezitter aansprakelijk opdat je die schade kan verhalen. Ook voor de immateriële schade, bijvoorbeeld ten gevolge van die littekens waarvoor je je zo schaamt, is een schadevergoeding mogelijk. Tijdens een eerste gratis intake gesprek licht SAP Letselschade Advocaten de verschillende mogelijkheden graag toe. Neem daarom contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.