Gebeten door een hond, wat nu?
De hondenbezitter is in vrijwel alle gevallen aansprakelijk voor deze schade.
Letselschade als gevolg van een hondenbeet
Een hondenbeet kan meer schade meebrengen dan u misschien in eerste instantie zou denken. Het genezingsproces van een hondenbeet kan lange tijd in beslag nemen en sommige schadeposten worden pas op de langere termijn merkbaar. Mogelijke schadeposten na een hondenbeet zijn:
- Medische kosten zoals het eigen risico, therapeutische behandelingen en plastisch chirurgie
- Misgelopen inkomsten
- Kosten van parkeren en vervoer naar de huisarts of het ziekenhuis
- Schade aan uw sieraden, kleding of andere persoonlijke eigendommen die door de hondenbeet of aanval van de hond kapot zijn gegaan
- Smartengeld voor uw pijn, littekens en psychische klachten zoals angst voor honden en een onveilig gevoel op straat
Omdat uw schade als gevolg van een hondenbeet flink kan oplopen is het raadzaam om vanaf dag één al uw schade bij te houden.
Aansprakelijkheid hondenbezitter
Een hondenbezitter is aansprakelijk voor de schade die zijn hond aanricht, ongeacht of de hondenbezitter zelf iets verkeerds heeft gedaan. Ook als de eigenaar op dat moment geen zeggenschap over de hond heeft omdat de hond bijvoorbeeld is losgebroken of is weggelopen, blijft de hondenbezitter dus aansprakelijk voor de gedragingen van zijn hond. Dankzij deze zogenoemde risicoaansprakelijkheid is de eigenaar van de hond ook aansprakelijk als de aanval van de hond voor een deel uw eigen schuld is, omdat u de hond bijvoorbeeld heeft geprovoceerd. Het kan dan wel zo zijn dat u door uw eigen gedragingen niet uw gehele schade vergoed krijgt en dus een deel van uw schade zelf moet dragen. In sommige gevallen is de eigenaar van de hond verzekerd voor het geval zijn hond schade veroorzaakt.
Wat te doen na een hondenbeet
Noteer direct na het bijtincident de naam, het adres en het telefoonnummer van de eigenaar van de hond die u heeft gebeten. Ook als u denkt dat uw schade wel meevalt doet u er goed aan om dit allemaal te noteren. Sommige klachten zijn namelijk niet meteen kenbaar en ontstaan enige tijd na het incident. Ook is het verstandig om direct foto’s te maken van uw wond(en) en later van uw eventuele littekens. Indien er omstanders, zoals bijvoorbeeld voorbijgangers of uw eigen gezelschap, aanwezig waren toen u werd gebeten door de hond, doet u er goed aan hen te benaderen en hun gegevens te noteren. Zij kunnen uw zaak versterken door objectief te verklaren wat er is gebeurd.
Omdat hondenbeten infecties tot gevolg kunnen hebben is het raadzaam om het zekere voor het onzekere te nemen en uw verwondingen te laten nakijken en ontsmetten door een arts. Ook is het belangrijk dat u een tetanusprik krijgt indien u daar niet voor bent ingeënt.
Schakel kosteloos een letselschade advocaat in
Zoals u hierboven heeft gelezen is de eigenaar van de hond die u heeft gebeten aansprakelijk voor de schade die daardoor is veroorzaakt. De kosten waarvoor u een vergoeding kunt claimen kunnen hoog oplopen. Daarnaast is de uiteindelijke grootte van de schade na een hondenbeet in elke situatie anders en kan het zeer complex zijn uw letselschade te berekenen en te onderbouwen. Wij raden u daarom aan een erkende letselschade advocaat in te schakelen. Met de deskundige hulp van een letselschade advocaat weet u zeker dat al uw (financiële) belangen op een correcte wijze worden behartigd, terwijl u zich volledig kan richten op uw herstel. Het inschakelen van een letselschade advocaat is geheel kosteloos omdat de (verzekeraar van) de wederpartij verplicht is deze kosten te vergoeden.