Deze 10 hondenrassen zorgen het vaakst voor letselschadeclaim
Dit is de gevaarlijkste honden top 10 van dit moment
De hond is de mens zijn beste vriend. Of toch als ze correct zijn gesocialiseerd en opgevoed, want met hun 26 kiezen, 4 hoektanden en 12 snijtanden kan een hond behoorlijk wat schade aanrichten. Het gebrek aan een goede opvoeding en socialisatie kan ervoor zorgen dat een hond bijt, maar er bestaan ook zogeheten hoog risico honden. Het gaat om grote, gevaarlijke honden die een genetische aanleg hebben om wat agressiever en gevaarlijker te zijn. We hebben het over gevaarlijke hondenrassen, bijtgrage waakhonden rassen en wat u moet doen als u het slachtoffer bent geworden van een bijtende hond.
Deze 10 hondenrassen zorgen het vaakst voor letselschadeclaim
Het probleem met een top 10 gevaarlijkste honden is dat het maar de vraag is wat de top 10 weergeeft. Als we het bijvoorbeeld hebben over de top 10 hondenrassen die in Nederland het vaakst betrokken zijn bij een geval van letselschade, dan moeten we niet alleen de rottweiler gevaarlijk noemen of de rhodesian ridgeback gevaarlijk noemen. Ook bijvoorbeeld een golden retriever staat op de lijst met hondenrassen die het vaakst betrokken zijn bij letselschadegevallen in Nederland. Dat wil daarom niet zeggen dat deze hond tot de agressieve hondenrassen behoort, integendeel. De golden retriever wordt net geroemd omwille van het zachte karakter en heeft bijvoorbeeld niet de nadelen van een bouvier. Maar omdat de golden retriever zo'n populaire hond is, komt een schadegeval met deze hond natuurlijk vaker voor.
Top 10 honden die het vaakst bij bijtincidenten zijn betrokken
Als we het echt hebben over de top 10 agressieve honden, dat wil zeggen de top 10 rashonden die in verhouding met hun aantal bovengemiddeld vaak bij een bijtletsel betrokken zijn, ziet het lijstje er volledig anders uit. Dan ziet de bijthonden top 10 er als volgt uit:
- Pitbulterriër
- Rottweiler
- Duitse herder
- Dobermann Pinscher
- Husky
- Wolf-hondhybrides
- Alaskan malamute
- Chowchow
- Bullmastiff
- Duitse dog of Deense dog
De hamvraag: nature of nurture?
Op de bovenstaande hondenrassen lijst zijn er een aantal opvallende honden terug te vinden. Dat bijvoorbeeld de chowchow op de bijtgrage honden lijst terug te vinden is, is opmerkelijk. De chowchow is net een heel zachtaardige hond. In de praktijk zorgt dat er echter voor dat chowchows vaak in kleine huizen of appartementen worden gehouden en gefrustreerd zijn. Ze krijgen te weinig aandacht en beweging en ze ontsporen. Het is in feite het baasje dat de hond zelf op de lijst van gevaarlijke hondenrassen heeft gezet.
Bij andere hondenrassen worden er vaak minder vragen gesteld. Zo weet men dat een bull terriër voor- en nadelen heeft, vindt men dat het hondenras rhodesian ridgeback agressief is en dat u maar beter om hulp kunt roepen als een kruising van een rhodesian ridgeback en een rottweiler op u af komt rennen. Toch is het ook bij deze hondenrassen zo dat menselijke factoren een rol spelen. Zijn rottweilers gevaarlijk? Dat kan, maar een sociale rottweiler zal geen agressieve rottweiler zijn. Verschillende studies hebben aangetoond dat vooral de opvoeding, demografische factoren en de omgeving bepalen of een rottweiler agressief is of niet. Ook bij bijvoorbeeld het hondenras ridgeback is dat het geval.
Sommige hondenrassen hebben wel een iets grotere aanleg om bij een bijtincident betrokken te zijn, bijvoorbeeld omdat ze een groter waakinstinct hebben of een dominanter karakter hebben, maar uiteindelijk is de menselijke factor doorslaggevend.
21 risico honden volgens de overheid
Ook de Nederlandse overheid heeft onderzoek verricht naar de gevaarlijkste hondenrassen en stelde daarbij een lijst op met 21 risico honden. Deze lijst is samengesteld op basis van de fysieke verschijning van de hond, de bijtstijl, de bijtintensiteit en de erfelijke basis. De volgende honden staan op deze gevaarlijke hondensoorten lijst:
- Akita
- American bulldog
- American pitbull terriër
- American staffordshire terriër
- Boerboel
- Bull mastiff
- Bull terriër
- Cane corso
- Dogo argentino
- Dogo canario
- Staffordshire bull terriër
- Rottweiler
- Tosa
- Fila brasileiro
- Anatolische herder
- Zuid-Russische owcharka
- Kaukasische owcharka
- Pitbullachtigen
- Bully kuta
- Alano
- Bandog
Iedere hond kan behoren tot de lijst met de meest gevaarlijke honden
Het is eigen aan een hond dat hij op een onverwachte manier uit de hoek kan komen. Ook doorgefokte honden die lief en sociaal zijn en zelfs de meest trouwe honden rassen kunnen ineens bijten. Het gaat namelijk om dieren en dieren zijn altijd een tikkeltje onvoorspelbaar. Zelfs bij de meest gehoorzame hondenrassen rust er een grote verantwoordelijkheid op de schouders van het baasje. Het is namelijk aan hem om de hond goed op te voeden en om altijd voorbereid te zijn op onverwacht gedrag dat een ander schade kan berokkenen.
Het is een van de redenen waarom het aansprakelijkheidsrecht geen onderscheid maakt tussen gevaarlijke en ongevaarlijke honden en dat het niet met een lijst met hoog risico honden werkt. Binnen het aansprakelijkheidsrecht geldt dat elk dier potentieel gevaarlijk is en een ongeval kan veroorzaken, net omdat het een dier is en dus onvoorspelbaar is. Tegelijkertijd kan een dier niet ter verantwoording worden geroepen voor zijn gedrag, het handelt enkel naar wat het kent en wat het instinct zegt. Daarom zijn baasjes al snel aansprakelijk bij bijtincidenten met honden.
Schadeclaim bij bijtincidenten met honden
Bent u het slachtoffer geworden van een bijtincident met een hond? Dan bent u zeker niet alleen. Elk jaar zijn er talloze bijtincidenten te betreuren. Soms is het heel onschuldig en soms heel ernstig. De hond bijt een baby dood, een bijtende rottweiler bijt de buurvrouw in het gezicht of een kind wordt doodgebeten door een hond terwijl het op weg is naar school: het zijn verhalen die we allemaal al eens hebben gehoord. Gelukkig resulteren niet alle incidenten in dodelijke slachtoffers, hoewel ze voor veel pijn en ellende kunnen zorgen. Bijtwonden helen namelijk erg moeilijk en zorgen vaak voor complicaties.
Ongeacht of de bijtende hond al dan niet op de landelijke lijst met gevaarlijke honden staat of in de top 10 met bijtincidenten met honden terug te vinden is: het is belangrijk om een bijtwonde goed te laten verzorgen. Bovendien hebt u recht op een schadevergoeding. Voor meer informatie omtrent een schadevergoeding na een bijtincident, bijvoorbeeld met een golden retriever x rottweiler of met het hondenras polski owczarek nizinny, kunt u terecht bij een van onze letsel advocaten. Ook als u over uw bijtincident met gevaarlijke honden info wilt, helpen wij u graag verder.