- Zorgplicht werkgever
- Wat is zorgplicht?
- Zorgplicht werkgever na arbeidsongeval
- Zorgplicht werkgever: wie moet wat bewijzen?
- Wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen?
- Overstappen van uitzendbureau naar werkgever: wat verandert er?
- Hoe hoog is de schadevergoeding na een arbeidsongeval?
- Wat kost een letselschade advocaat?
- Meer weten over zorgplicht van werkgever
Zorgplicht werkgever
Zorgplicht werkgever
Als je gewond bent geraakt bij een arbeidsongeval, is de kans groot dat je recht hebt op een schadevergoeding en smartengeld. De zorgplicht van je werkgever reikt namelijk erg ver. Dit houdt in dat hij aansprakelijk is voor bijna alle ongelukken op de werkvloer. In dit blog lees je meer over de zorgplicht van je werkgever en wat een letselschade advocaat voor je kan betekenen na een ongeval op het werk.
Wat is zorgplicht?
De zorgplicht van een werkgever houdt in dat hij alles moet doen om een veilige werkomgeving te creëren. Deze zorgplicht houdt in dat hij moet zorgen voor veilige machines, gereedschappen en apparatuur, maar ook dat hij bijvoorbeeld toezicht moet houden en instructies moet geven.
Daarnaast moet een werkgever relevante cursussen en trainingen aanbieden. De zorgplicht van een werkgever reikt zo ver, dat hij in principe aansprakelijk te stellen is voor bijna alle ongevallen op de werkvloer. De meeste werkgevers zullen hier dan ook een verzekering voor hebben afgesloten.
De zorgplicht van een werkgever is wettelijk vastgesteld. De Arbeidsinspectie kan worden ingeschakeld na een ongeval op de werkvloer. Zij zullen vaststellen of de werkgever alles heeft gedaan om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Als de werkgever dit op een of meerdere punten niet gedaan heeft, is hij aansprakelijk te stellen.
Zorgplicht werkgever na arbeidsongeval
Als je betrokken bent bij een arbeidsongeval, is het van belang om te onderzoeken of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Als hem iets te verwijten valt op dit gebied, kun je hem aansprakelijk stellen. Bij letselschade heb je vaak recht op een schadevergoeding en smartengeld.
Een schadevergoeding houdt in dat onder andere je medische kosten vergoed worden. Ook als je (tijdelijk) inkomensverlies zou hebben, bijvoorbeeld door hersenletsel, heb je recht op een vergoeding hiervoor. Smartengeld is bedoeld om de emotionele pijn te verlichten. Zo heb je na het arbeidsongeval misschien last van stress, pijn- of angstklachten.
Zorgplicht werkgever: wie moet wat bewijzen?
Normaal gesproken geldt “wie stelt, moet bewijzen”. In het geval van een bedrijfsongeval is dit echter anders. Niet jij, maar de werkgever moet bewijzen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Als werknemer ben je door de Nederlandse wet dus goed beschermd in het geval van een ongeval op de werkvloer.
Het is bij letselschade (niet alleen op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook bij een verkeersongeval) echter wel verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Noteer de contactgegevens van getuigen en behoud een uitgebreid overzicht van alle kosten die je maakt.
Wat kan een letselschade advocaat voor u betekenen?
Een letselschade advocaat start een onderzoek naar de zorgplicht van je werkgever. Daarnaast helpt de advocaat met het berekenen van de schadevergoeding en het smartengeld dat je gaat eisen. Het is verstandig om deze taak uit te besteden aan een derde partij.
Zo kun je je volledig richten op je herstel, terwijl de advocaat zich over de praktische zaken buigt. Een advocaat is bovendien onpartijdig, onafhankelijk én heeft meer kennis en ervaring. De kans is hierdoor groot dat de zaak snel en voorspoedig wordt afgehandeld. Bij SAP Letselschade Advocaten kun je altijd vrijblijvend advies inwinnen.
Wij zijn gespecialiseerd in letselschade en zorgen ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Wij claimen de vergoeding en onderhandelen met de werkgever en de verzekering. In praktijk blijkt dat letselschade advocaten vaak serieuzer worden genomen en beter kunnen onderhandelen dan particulieren.
Overstappen van uitzendbureau naar werkgever: wat verandert er?
Of je nu werkt voor een uitzendbureau, als ZZP’er of in loondienst bent: de werkgever is verantwoordelijk voor jouw veiligheid. Wat voor contract je dus ook hebt, de werkgever moet aan de zorgplicht voldoen. Als je zou overstappen van een uitzendbureau naar een werkgever, verandert er op dit gebied voor jou dus niets.
Voor je werkgever is het er echter wel een belangrijk verschil. Als een werknemer die via een uitzendbureau werkt en een arbeidsongeval heeft, kan de werkgever namelijk zowel door het uitzendbureau als door de werknemer aansprakelijk gesteld worden. Op grond van de wet kunnen beide partijen bij de werkgever een schadevergoeding eisen.
Hoe hoog is de schadevergoeding na een arbeidsongeval?
De hoogte van een schadevergoeding en het smartengeld na een arbeidsongeval is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het soort ongeval dat je hebt gehad en de consequenties hiervan. Bij SAP Letselschade Advocaten helpen we je graag bij het maken van een eerste schatting.
Het is hiervoor van belang om een duidelijk inzicht te hebben in de kosten die je hebt gemaakt. Houd deze zo nauwkeurig mogelijk bij. Zo heb je misschien medische hulpmiddelen nodig gehad, je eigen risico moeten aanspreken en een verlies aan inkomen geleden.
Wat kost een letselschade advocaat?
Over de kosten van een letselschade advocaat hoef je je in principe geen zorgen te maken. Deze kosten kun je namelijk verhalen op de aansprakelijke partij (de werkgever). Als de letselschade wordt erkend, kun je de advocaatkosten namelijk claimen bij de aansprakelijke partij. Dit is wettelijk geregeld.
Voor meer informatie over de kosten van een letselschade advocaat, kun je contact opnemen met ons team.
Meer weten over zorgplicht van werkgever
Wil je meer weten over wat de zorgplicht van een werkgever precies inhoudt? Of ben je betrokken bij een arbeidsongeval en wil je graag weten waar je recht op hebt? Schakel dan het team van SAP Letselschade Advocaten in. Wij voorzien je van een vrijblijvend advies.
Ons team is gespecialiseerd in letselschade en kan voor jou onderhandelen met je werkgever en/of de verzekering. Dit scheelt jou veel tijd, moeite en stress. De kans is bovendien groot dat je met hulp van een advocaat een hogere schadevergoeding ontvangt dan als je deze taak zelf zou uitvoeren.