Gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk?

Gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk

Een rolsteiger is ongelofelijk makkelijk om op hoge plaatsen te komen en dit zonder aan flexibiliteit in te boeten. Het staat u toe om op hoogte te werken en het is veiliger dan een ladder. Het is wel belangrijk dat een rolsteiger correct wordt gebruikt. Een rolsteiger die slecht is gemonteerd of die instabiel is opgesteld, kan omvallen of in elkaar storten. Volgens de Inspectie SZW zijn rolsteigers die worden gebruikt door onder meer dakdekkers en schilders lang niet altijd veilig. Bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk en heeft de werknemer recht op een schadevergoeding.

Zorgwekkende cijfers over gevaarlijke rolsteigers

In 2020 kwam de Inspectie SZW nog met een onderzoek omtrent rolsteigers naar buiten. Het controleerde 270 rolsteigers en in maar liefst 251(!) gevallen was er sprake van een onveilige situatie. Dat cijfer is volgens de Inspectie SZW zorgwekkend, want een val van een rolsteiger is een van de bedrijfsongevallen die het vaakst voorkomen in de bouwsector. Volgens het onderzoek werden de meeste overtredingen overigens begaan door schilders. De geconstateerde inbreuken waren heel divers. Soms was de steiger onstabiel en soms stond de steiger gewoon niet op de rem.

Na dit onderzoek gaf de Inspectie SZW aan dat de wetgeving omtrent rolsteigers in 2020 nog niet streng genoeg was. Eerder oordeelde men ook al dat de wetgeving omtrent rolsteigers in 2019 niet streng genoeg was. Bedrijven die rolsteigers niet correct gebruiken, kunnen zware boetes krijgen. Boetebedragen tot duizenden euro's zijn zeker niet ongewoon. De inspectie kan echter enkel een boete uitdelen als ze iemand op heterdaad betrappen en echt zien werken op de onveilige steiger. Daarom pleitte men ervoor om de wetgeving omtrent rolsteigers in 2021 te verstrengen. Nochtans was een nieuwe en veiligere opbouwmethode voor rolsteigers al sinds 1 januari 2018 verplicht. Volgens deze regels moet er onder meer een leuning zijn op heuphoogte, maar in de praktijk blijkt dat nog niet voldoende effectief te zijn.

Algemene regel: bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk

De Inspectie SZW geeft aan dat bedrijven een grote verantwoordelijkheid hebben. Ook volgens het aansprakelijkheidsrecht is dat het geval, want bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk. Van de werkgever kan worden verwacht dat hij:

  • Duidelijke instructies geeft met betrekking tot het veilig opbouwen en gebruiken van een rolsteiger
  • Dat hij toeziet op het veilig gebruik van een rolsteiger
  • Dat hij werknemers waarschuwt voor de gevaren bij het gebruik van een rolsteiger
  • Dat hij werknemers opleidt, zodat ze weten hoe ze veilig moeten werken op een rolsteiger

Bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk, omdat er dan niet is voldaan aan de strenge zorgplicht die hij heeft. Er is dan sprake van een arbeidsongeval. Er zijn natuurlijk uitzonderingen mogelijk, maar er is niet snel aan de strenge uitzonderingsvoorwaarden voldaan. Vrijwel altijd geldt de volgende regel: bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk. Dat is ook het geval als een werknemer via een uitzendbureau werkt of als iemand er als zzp'er aan de slag is.

Gevaarlijke rolsteigers: is de werkgever aansprakelijk en moet hij betalen?

Bij gevaarlijke rolsteigers is de werkgever aansprakelijk en zal hij de schade moeten vergoeden. Omdat schadeclaims in de praktijk hoog op kunnen lopen, zal de werkgever een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De verzekeraar zal met andere woorden de schade vergoeden. Het is dus niet nodig om te vrezen voor de relatie met de werkgever. Twijfelt u over de aansprakelijkheid van de werkgever of wilt u een schadevergoeding claimen? Schakel dan de hulp in van een letselschade advocaat van SAP Letselschade Advocaten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Image by jcomp on Freepik