Bouwongelukken

Bouwongelukken

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) hebben bouwarbeiders het op vijf na gevaarlijkste beroep in Nederland. Het is dan ook niet gek dat er veel regels zijn om bouwongelukken te voorkomen. Zeker wanneer ruim de helft van de bouwarbeiders zelf aangeeft hun werk vaak of altijd gevaarlijk te vinden. Reden genoeg om er alles aan te doen om zo min mogelijk bouwongelukken voor te laten komen!

Valgevaar leidt tot bouwongelukken

Begin 2023 voerde de Nederlandse Arbeidsinspectie een controle uit bij 200 bouwplaatsen verspreid door het hele land. Bij ongeveer 140 van deze bouwplaatsen stelden de inspecteurs valgevaar vast. Valgevaar vergroot de kans op bouwongelukken. Een arbeider die naar beneden valt kan hele ernstige gevolgen hebben. Het is een bouwongeval dat je wil voorkomen.

Aantal bouwongelukken toegenomen

De laatste jaren is het aantal bouwongevallen toegenomen. Volgens de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt dan onder andere door de hoeveelheid nieuwe bouwprojecten. Als er meer gebouwd wordt, kan er automatisch ook meer mis gaan. Meer bouwen betekent meer bouwongelukken. Een andere reden is de toename in uitzendkrachten. Deze werknemers zijn nieuw in het bedrijf. Ze kennen de precieze manier van werken vaak minder goed. Zij lopen een groter risico op een bouwongeval dan iemand die in vaste dienst is bij één werkgever.

Veel voorkomende bouwongelukken

In de bouw zijn er veel verschillende manieren waarop je als bouwarbeider een bedrijfsongeval kunt krijgen. Volgens de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn er vier oorzaken van bouwongevallen die een stuk vaker voorkomen dan andere. De top vier meest voorkomende ongelukken zijn:

  1. Vallen, struikelen of uitglijden (bijvoorbeeld door losliggende voorwerpen of water)
  2. Vallen van hoogte (bijvoorbeeld door onvoldoende zekering)
  3. Verwondingen door machines
  4. Verwondingen door een vallend voorwerp

Bouwongevallen voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom wil je er als werkgever en ook als werknemer alles aan doen de kans op een bouwongeluk zo klein mogelijk te maken. Dit kan op verschillende manieren. Het kan heel simpel beginnen: zorg ervoor dat je de werknemers wijst op de risico’s. Zij weten dat er risico’s aan hun vak verbonden zijn, maar het kan nooit kwaad om nog even extra de nadruk te leggen op het risico op een bouwongeval. Dan zijn de werknemers zich er weer even extra bewust van. Iets wat hierbij hoort, is dat de werknemers weten wat de protocollen zijn mocht er toch iets mis gaan. Ook weten ze waar ze belangrijke informatie kunnen vinden en wie de preventiemedewerker is.

Een bouwongeval door machines voorkomen

Iemand die met een machine werkt weet dat er altijd iets kan gebeuren met die machine. Concentratie en vaardigheden zijn belangrijk om bouwongelukken te voorkomen. Het is belangrijk dat iedereen weet dat veiligheid belangrijker is dan snelheid en dat de werkgever dit ook uitdraagt. Bij het werken met machines ontstaan de meeste ongelukken doordat de instructies van de machine niet goed gevolgd worden. Soms worden er extra beschermingsmiddelen als een beschermkap voor het gemak even weggehaald. Dit verhoogt de kans op een bouwongeluk enorm. Dit soort dingen gebeuren eigenlijk altijd om tijd te winnen. Daarom is het in dit soort gevallen extra belangrijk dat de werknemers het nut van deze beschermmiddelen goed begrijpen. En dat de werkgever of leidinggevende controleert dat de machines goed gebruikt worden. Dit voorkomt nare bouwongelukken.

Verschil in ervaring als risicofactor voor bouwongevallen

Zoals eerder benoemd hebben uitzendkrachten altijd een iets hoger risico op een bouwongeval. Het is van belang dat er bij alle nieuwe krachten de tijd wordt genomen om alles goed uit te leggen. Het gaat hierbij niet alleen om de risico’s maar ook om protocollen en gebruiksaanwijzingen van bijvoorbeeld machines. Toch moet je je niet verkijken op de ervaren bouwarbeiders. Het kan voorkomen dat deze werknemers op de automatische piloot gaan werken. Dit kan ervoor zorgen dat de concentratie verslapt en dat verhoogt het risico op een bouwongeluk heel erg.

Letselschade en schadevergoeding na een bouwongeval

Als je betrokken bent geweest bij een bouwongeluk op je werk is dat een bedrijfsongeval. De kans is heel groot dat je werkgever hier aansprakelijk voor is. Dan heb jij het recht op een schadevergoeding. Bijna alle werkgevers zijn goed verzekerd voor dit soort situaties. Wil je weten hoe het in jouw geval zit? SAP Letselschade Advocaten kan je helpen. Je kunt gratis en vrijblijvend contact opnemen om advies in te winnen en samen te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.