Als zwaar tillen op je werk leidt tot rugletsel
Als het over een bedrijfsongeval gaat, denken mensen vaak aan een glazenwasser die van zijn ladder valt of iemand die in een fabriek ergens tussen komt te zitten. Er zijn veel meer soorten bedrijfsongevallen. Deze kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met tillen. Als je voor je werk zware materialen van de ene naar de andere plek moet brengen kan het zijn dat je rugpijn krijgt door zwaar tillen. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer je in de zorg werkt en patiënten in en uit bed moet helpen.
De arbowet en tillen
Om veilige en gezonde werkomstandigheden te garanderen bestaat de arbeidsomstandighedenwet. Deze wet wordt ook wel de arbowet of arbo genoemd. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert vervolgens of werkgevers en werknemers zich aan deze wet houden. In de arbowet staan geen specifieke regels en wetten over tillen. Zo zijn er dus geen regels over hoeveel kilo je mag tillen. Wel staat er in de arbowet dat de last van het tillen geen risico mag opleveren voor de gezondheid of veiligheid van de werknemer. Ook wordt de NIOSH-methode genoemd.
NIOSH-methode over tillen
De NIOSH-methode is een van de meest gebruikte manieren om tilhandelingen te beoordelen. Het wordt gebruikt om te bepalen hoeveel kilo je mag tillen totdat het een risico op gaat leveren. Deze methode is een aanbeveling en dus geen wet. Volgens deze methode is het aanbevolen maximale gewicht om te tillen 23 kilogram. Dit geldt dan onder ideale omstandigheden. Als de omstandigheden minder zijn, wordt het aanbevolen maximale gewicht ook minder. Dus ook al staat er niks in de arbo over maximaal tillen, er zijn wel richtlijnen.
Veilig tillen op je werk
Wat voor werk je ook doet, er zijn altijd dingen die gevaarlijke situaties op kunnen leveren. Te zwaar of op een verkeerde manier tillen kan ervoor zorgen dat je rugklachten van je werk krijgt. Dit kan zelfs zover gaan als een hernia en de ziektewet. Om dit te voorkomen moet de werkgever maatregelen nemen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat iedere werknemer weet hoe hij of zij op een verantwoorde en veilige manier kan werken. En in dit geval tillen. Een paar voorbeelden van maatregelen die de werknemer kan nemen zijn:
- Uitleg.
Als werkgever moet je de werknemers laten weten op welke manier ze veilig kunnen tillen. Op welke manier pak je iets vast, loop je en met hoeveel mensen moet je bepaalde dingen tillen. - Controle.
Nadat je als werkgever hebt laten weten hoe je personeel kan werken en zonder dat ze rugpijn krijgen door zwaar tillen, moet je er wel voor zorgen dat ze zich aan de uitleg houden. - Materiaal.
Het tillen en dragen van zware voorwerpen kan makkelijker en veiliger gemaakt worden door het gebruik van goed materiaal. Zorg er als werkgever voor dat je tillende werknemers werkhandschoenen en veiligheidsschoenen hebben en deze ook gebruiken. - Hulpmiddelen.
Er zijn ook grotere hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan tilliften in de zorg of heftrucks. - Afwisseling.
Je moet als werkgever ervoor zorgen dat niet dezelfde mensen die hele dag aan het tillen zijn. Zorg ervoor dat de tilwerkzaamheden afgewisseld worden met andere werkzaamheden. Zo heeft het lichaam van de werknemer tussendoor rust.
Aansprakelijkheid van de werkgever bij rugklachten door werk
Als je rugklachten ontwikkelt op je werk is het niet altijd de schuld van de werkgever. Je werkgever zal dan ook niet altijd aansprakelijk gesteld kunnen worden. Om erachter te komen of dat in jouw geval wel zo is, kun je contact opnemen met SAP letselschade advocaten. Samen met jou wordt dan gekeken naar je mogelijkheden.
Wanneer is de werkgever aansprakelijk?
Om de werkgever aansprakelijk te kunnen stellen, moet er een causaal verband zijn tussen jouw rugklachten en de werkzaamheden die je voor de werkgever doet. Dit betekent dat bewezen moet kunnen worden dat jouw rugklachten voortkomen uit de werkzaamheden. Vervolgens wordt er gekeken naar de maatregelen die de werkgever genomen heeft. Heeft hij er alles aan gedaan om jou zo veilig mogelijk te laten tillen? Heeft je werkgever het bijvoorbeeld nagelaten om aan jou uit te leggen hoe je het best kunt tillen? Dan heeft hij zijn zorgplicht niet nagekomen. Hetzelfde geldt wanneer hij nooit gecheckt heeft of jij de uitleg goed begrepen hebt en zijn instructie op de goede manier opvolgt. Als de werkgever de zorgplicht niet nakomt, is hij aansprakelijk. Een letselschade advocaat kan je helpen om al deze dingen op een rijtje te zetten. Hij of zij kan de dingen voor je regelen, zodat jij je kunt richten op je herstel en de schadevergoeding waar je recht op hebt voor je claimen.
Ben jij het slachtoffer geworden van zo’n soort of een ander bedrijfsongeval? Neem vrijblijvend en gratis contact op.