Blog | Laagstaande zon: mooi maar gevaarlijk

Vrijwel iedere automobilist kent het: je knijpt je ogen tot spleetjes en nog zie je niet veel. De zonsopkomst of -ondergang kunnen prachtig zijn, maar ook ronduit gevaarlijk in het verkeer. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat bij een laagstaande zon tot 20% meer ongelukken gebeuren dan normaal, omgerekend komt dat neer op zo’n 500 extra meldingen per jaar.

Hoe komt dit precies?

Rijden bij een laaghangende zon is vermoeiender voor je ogen en hersenen en bovendien door het verblindende effect ook een stuk gevaarlijker. En dat is niet alleen in de zomer het geval, want ook in de herfst, winter en het voorjaar – als de zon vroeg op de dag heel laag staat – kan je zicht belemmerd worden. In de herfst en het voorjaar duurt deze periode ook een stuk langer. Dat is geen enkel probleem als het echt herfstweer is, maar de afgelopen (en komende) dagen schijnt de zon flink wat uren. 

Hoe zit het met de aansprakelijkheid? 

De aansprakelijkheid zal net als ieder ander verkeersongeval beoordeeld worden, waarbij het bijvoorbeeld relevant is of de betrokkene een verkeersfout heeft gemaakt. Onze gespecialiseerde letselschade advocaten helpen u graag bij het beoordelen van de situatie. 

Eenzijdig ongeval door laaghangende zon

Wanneer er sprake is van een eenzijdig ongeval, is er geen tegenpartij waarop de schade verhaald kan worden. Mogelijk komt u toch in aanmerking voor een vergoeding van uw schade, wanneer u een zogenaamde schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of opzittendenverzekering heeft afgesloten. De materiële schade kunt u dan verhalen op uw allrisk verzekering.