Kindervuurwerk: is dat wel geschikt voor kinderen?
Nog twee dagen en dan is het zover: 2022 wordt afgesloten! Oliebollen, champagne en… vuurwerk. In verschillende steden in het land geldt een geheel of gedeeltelijk afsteekverbod. De afgelopen twee jaar gold er een landelijk vuurwerkverbod, dat is niet meer zo. Wel hebben bijvoorbeeld Apeldoorn, Rotterdam, Amsterdam en Soest een algeheel afsteekverbod. In onder andere Arnhem en Gouda geldt een gedeeltelijk afsteekverbod.
Steeds meer en steeds jongere vuurwerkslachtoffers
Vorig jaar tijdens de jaarwisseling zijn er ongeveer 775 mensen op de huisartsenpost of spoedeisende hulp terecht gekomen na een ongeluk met vuurwerk. Een groot deel van de jaarlijkse vuurwerkslachtoffers komt uiteindelijk bij een brandwondencentrum. In Nederland zijn er drie brandwondencentra. Eén in het Martini Ziekenhuis in Groningen, één in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en de laatste in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In een brandwondencentrum worden patiënten met ernstige brandwonden behandeld.
Deze brandwondencentra trekken nu aan de bel. Ieder jaar zien zij eerder vuurwerkslachtoffers. Vorig jaar kwamen de eersten in november, dit jaar was dat al in oktober. Opvallend en zorgelijk is dat het vooral om jonge slachtoffers gaat. Tot 22 december hadden de drie centra samen al 29 zwaargewonde slachtoffers behandeld. Van deze 29 slachtoffers waren er 26 kinderen.
F1-vuurwerk
Veel van de verwondingen zijn veroorzaakt door F1-vuurwerk. Dit is vuurwerk dat vaak ook ‘kindervuurwerk’ genoemd wordt. Hoewel het de naam ‘kindervuurwerk’ heeft gekregen, zit hier toch ook een leeftijdsgrens aan. Officieel is dit vuurwerk voor 12 jaar en ouder. Je kunt bij F1-vuurwerk denken aan rotjes, sterretjes en tolletjes. Dit vuurwerk lijkt ongevaarlijk. Veel ouders laten hun kinderen dan ook alleen met dit soort vuurwerk of letten minder goed op. Op dit moment is er een challenge op social media waarbij kinderen een brandend grondtolletje uittrappen. Helaas is dit gevaarlijker dan het lijkt. Het tolletje kan door de schoenzool heen branden. Dan kan het derdegraadsbrandwonden onder de voeten veroorzaken.
Kindervuurwerk bestaat niet
VeiligheidNL en het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat zijn dit jaar begonnen met de campagne ‘Kindervuurwerk bestaat niet’. Deze campagne is vooral gericht op de ouders van jonge kinderen. Het ministerie en VeiligheidNL proberen deze ouders bewust te maken van de gevaren van vuurwerk dat ongevaarlijk lijkt. Ook is er een lespakket voor kinderen van groep 7 en 8. Ook zijn er influencers, bijvoorbeeld Kim Kötter en Pepijn Lanen, die aandacht besteden aan de campagne.
Aansprakelijkheid bij vuurwerkongevallen
Het is bij een ongeluk met vuurwerk vaak lastig te achterhalen wie er aansprakelijk is. Zeker in de drukte op oudjaarsavond is het heel vaak onduidelijk van wie een stuk vuurwerk was en wie het heeft afgestoken. Toch zijn er omstandigheden waarbij het wel mogelijk is. Mocht het helaas misgaan en je het slachtoffer worden van een vuurwerkongeluk, dan kan een advocaat van SAP je helpen met het uitzoeken van de mogelijkheden. Hiervoor kun je gratis en vrijblijvend contact opnemen.
SAP letselschade advocaten wenst iedereen alvast een hele fijne jaarwisseling. En wees voorzichtig met vuurwerk!