De Amerikaanse President Trump en de Noord-Koreaanse dictator proberen elkaar keer op keer af te troeven met waarschuwingen, dreigingen en wat al niet meer. De tests die het Noord-Koreaanse regime uitvoert maakt de sfeer er absoluut niet beter op en baart zorgen. Hoe groot is het gevaar en wat zijn de gevolgen van kernwapens?
De eerste keer dat kernwapens zijn ingezet was in 1945. De Amerikanen gooiden toen twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki wat direct het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde. Naar verluid zijn de Noord-Koreanen op dit moment bezig met een waterstofbom. Deze bom veroorzaakt twee ontploffingen die een ongekende kracht meebrengen en allesvernietigend zijn. Een gemiddelde waterstofbom is namelijk vijfhonderd keer zo krachtig als een atoombom.
In 1961 testte de Sovjet-Unie een waterstofbom op Nova Zembla. Deze bom was zo krachtig dat 900 kilometer verderop de ruiten sneuvelden. Ook de Amerikanen hebben geëxperimenteerd met de waterstofbom. Zij deden dit bij het koraaleiland Bikini in de Grote Oceaan, ten zuidoosten van Japan. Een Japanse vissersboot 160 kilometer verderop werd als gevolg van de explosie geconfronteerd met grijze sneeuw die na enkele weken radioactieve brandwonden veroorzaakte. Bij mensen op andere eilanden vielen de haren uit.
In Nederland hebben we misschien minder te vrezen van de kernwapens. Toch bestaat ook in ons land het risico dat we worden blootgesteld aan radioactieve straling. Deze straling zou afkomstig kunnen zijn van de kerncentrale in Borssele, het Belgische Doel of het Duitse Emsland. Het ministerie van Volksgezondheid wil daarom jodiumtabletten verspreiden onder mensen van 0 tot 40 jaar die rond kerncentrales wonen en/of werken. De tabletten zouden enige bescherming bieden tegen radioactiviteit.
Kernrampen in Tsjernobyl en Fukushima hebben laten zien hoe catastrofaal en ingrijpend een kernramp is. Gigantische gebieden die niet meer door mensen kunnen worden betreden en tienduizenden mensen die hun huis kwijtraken. Het is zeer de vraag hoe een kernramp in het dichtbevolkte gebied waar wij leven moet worden opgelost.