Op 14 augustus 2008 werd student Jonas in het centrum van Utrecht ernstig mishandeld. Hij werd met een kettingslot tegen zijn hoofd geslagen. Jonas werd tijdens de introductiedagen in Utrecht achterna gezeten door een groepje jongens. Eén van hen haalde plotseling naar hem uit met een kettingslot.
De Rechtbank te Utrecht veroordeelde de dader op 8 december 2008 tot 20 maanden cel. SAP Letselschade Advocaten probeert voor Jonas een schadevergoeding te krijgen. Jonas heeft als gevolg van de mishandeling een hersenbeschadiging en zal nooit meer kunnen sporten.
| Volkskrant, 25 november 2008 |
UTRECHT – Drie jaar cel geëist wegens poging tot doodslag tijdens studentenintroductie in Utrecht. ‘Ik heb straf verdiend.’
Ruben (19) houdt het niet droog in de rechtszaal. In, zo zegt hij, niet meer dan drie seconden heeft hij het leven verwoest van Jonas (19) door hem tijdens de Utrechtse studentenintroductiedagen in augustus met een kettingslot op het hoofd te slaan.
En in diezelfde drie seconden heeft hij ook zijn eigen toekomst verknald, beseft hij nu. In plaats van in de collegebanken zit hij in de cel. Zijn vrienden willen niets meer van hem weten.
‘Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Ik voel de ogen van de ouders van Jonas in mijn rug. Ik heb straf verdiend’, zegt Ruben in zijn laatste woord. ‘Ik zal me voortaan uit de voeten maken als er een vechtpartij is, en ik zal goed opletten met alcohol. Ik hoop dat u mij een kans geeft voor de toekomst.’
De officier van justitie eiste maandag drie jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. Ruben mag dan wel spijt betonen en in een brief aan Jonas schrijven: ‘Ik ben de debiel die je heeft geslagen, beterschap.’ Maar Jonas is degene die levenslang de gevolgen zal dragen, zegt de aanklager. Een deel van zijn schedel is verbrijzeld, waardoor hij moeilijk kan praten en schrijven. Hij kan maar beperkt informatie verwerken en hij heeft concentratieproblemen. Voetballen was zijn lust en zijn leven; hij mag het niet meer. En of hij ooit nog kan studeren, is de vraag.
‘Ik zal nooit meer de oude Jonas worden’, zegt Jonas in een voorgelezen verklaring. Hij voelt zich soms eenzaam omdat al zijn vrienden verder gaan met hun leven en hij achterblijft. Maar dat hij het slachtoffer is van zinloos geweld, dat steekt hem nog het meest.
De zaak was onderwerp op studentenfora. Ruben en zijn vrienden zijn herhaaldelijk bedreigd en hun foto’s circuleren op internet.
Ruben is, volgens een psychologisch rapport, een intelligente, wat egoïstische jongen. Hij blowde overmatig en was afgezakt van vwo naar vmbo. Hij is veroordeeld voor brandstichtingen, vernielingen en diefstal en was al eens bij een vechtpartij betrokken.
Maar juist het laatste jaar had hij zijn leven gebeterd. Hij had twee jaar havo in een jaar gehaald en nieuwe, ‘goede’, vrienden gezocht.
Waarom Ruben met een fietsslot die ferme klap heeft uitgedeeld? Hij zegt op deze vraag van de rechter dat hij het zich niet kan herinneren. Hij had die avond flink ingedronken met zijn vrienden uit Doetinchem in zijn nieuwe kamer in Utrecht.
Later, in de stad, was hij bezig een fiets te kopen van een zwerver, toen zijn vrienden het aan de stok kregen met Jonas en twee metgezellen. Zes van hen gingen achter het groepje van Jonas aan, twee besloten dat ze geen trek hadden in nog meer ruzie. Ruben ging mee. Net toen de ruzie een beetje gesust was, deelde Ruben onverwacht de klap met het fietsslot uit. Aan Jonas, die juist niet meedeed aan de vechtpartij.
Ruben en zijn vrienden gingen daarna tot het licht werd de kroeg in. De volgende dag belde een van zijn vrienden Ruben: hij had in de media gehoord over een zwaargewond slachtoffer. De jongens besloten zichzelf aan te geven.
De ouders van Jonas zetten vraagtekens bij de oprechtheid van Ruben, zegt hun advocaat Jan Willem Koeleman. Zij betwijfelen of Ruben echt het moment van de klap is vergeten. En zij vragen zich af waarom Ruben voor de rechter moest huilen: om het verknalde leven van Jonas of om zijn eigen verknalde toekomst.