HAAKSBERGEN – De vergunning voor de stuntshow met de monstertruck kan nog steeds aangevochten worden. Als de bestuursrechter de vergunning alsnog vernietigt, maakt dat de kans aanzienlijk groter dat slachtoffers schadevergoeding kunnen eisen van de gemeente Haaksbergen.
Dat zeggen de advocaten Martin de Witte, Karst Kalma en Ruurd van Eck. De vergunning is 24 september verleend. Belanghebbenden hebben daarna wettelijk nog zes weken de tijd om bezwaar te maken. Al is het evenement al achter de rug, die bezwaartermijn staat nog steeds vijf weken open. Belanghebbenden zijn met name de omwonenden van het stuntterrein.
Letselschade-advocaat De Witte uit Amersfoort: „Ik hoop echt dat nog mensen bezwaar maken. Zij kunnen de slachtoffers enorm helpen. Anders zie ik een doemscenario voor me. De gemeente komt ermee weg. Bij de organiserende stichting valt niets te halen, want het is niet voor niets een stichting. En het stuntteam is straks met de noorderzon verdwenen. Dan is het einde verhaal. En dan is een vrouw haar man kwijt, zit ze zonder inkomen en dan kan ze in de schuldsanering. Dat kan straks realiteit zijn. Daarom moeten mensen weten dat ze nu deze kans nog hebben.”
Ook de Enschedese advocaten Kalma en Van Eck roepen omwonenden, maar ook slachtoffers op bezwaar te maken. „Doe je niets, dan ben je over vijf weken klaar. Het is eigenlijk de enige manier om straks nog schadevergoeding te kunnen eisen van de gemeente.”
De drie advocaten hakten eerder met dit bijltje, na 13 mei 2000, vanwege de vuurwerkramp. Kalma: „Daar konden we de gemeente Enschede onder meer niet aanpakken omdat de vergunning voor het ontplofte vuurwerkbedrijf ‘formele rechtskracht’ had. Het stond 100 procent vast dat de vergunning totaal niet deugde en dat er van alles mis mee was. Maar omwonenden hadden dan bezwaar moeten maken. Dat deden ze niet. Daarmee was de vergunning een feit. En dan is het zeer zeer moeilijk om de overheid nog aan te pakken. Maar hier is nog een kans.”
Er kan bij de gemeente Haaksbergen bezwaar worden gemaakt. Als dat wordt afgewezen, kunnen bezwaarmakers in beroep gaan en de gang maken naar de bestuursrechter. Die zal dan beoordelen of de vergunning in deze vorm verleend had mogen worden. Hij kan hem geheel of gedeeltelijk vernietigen.
Hoewel onder ‘belanghebbenden’ normaal gesproken omwonenden worden verstaan, adviseren de drie advocaten ook aan de slachtoffers om nog bezwaar te maken. „Hun slagingskans is complexer. Maar nee heb je al, ja kun je krijgen”, aldus Van Eck. „Laat ze het desnoods pro forma doen. ‘Ik maak bezwaar, maar de argumenten hoort u later nog wel.’ Dan heb je in elk geval je kans veilig gesteld.”
In de vergunning heeft Haaksbergen opgenomen dat de gemeente niet aansprakelijk gesteld kan worden. „Volslagen onzin”, zegt De Witte. „Als je fouten maakt, of dingen niet goed hebt geregeld, kan je aansprakelijk gesteld worden. Want zo’n opmerking suggereert dat je overal maar een vergunning voor kan geven, of het nou deugt of niet. Zo zit de wereld niet in elkaar.”
De Witte heeft bij de gemeente Haaksbergen volledige inzage gevraagd in de manier waarop de vergunning is aangevraagd door het stuntteam en hoe die uiteindelijk is verstrekt. Hij doet dat met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (WOB). „De gang van zaken vind ik nogal typisch. Met zo’n monster op zo’n klein pleintje. Dat het nog kan in Nederland anno 2014. Het is knullig en vragen om problemen.”