December is een maand die zich bij uitstek kenmerkt door tradities: gezellig eten met kerst, tot vervelens toe WK darts kijken en met kilo’s vuurwerk het jaar uitknallen. Maar waar de eerste twee vrij onschuldig zijn (een slecht gebakken biefstuk en verdwaalde dart daargelaten) is het met vuurwerk altijd uitkijken geblazen.
Justitie gaat wangedrag met vuurwerk keihard aanpakken. Zo wordt het gooien van vuurwerk naar de politie beoordeeld als een poging tot doodslag. Volgens justitie is deze aanpak nodig omdat het vuurwerk door de jaren heen ook is veranderd. ‘Illegaal vuurwerk van tegenwoordig is niet hetzelfde als de strijkers van vroeger.’
Spoedeisende hulp
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVO) pleit ervoor om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Ook moeten er volgens de raad meer professionele shows worden georganiseerd. ‘Het gevaarlijkste moment van het jaar’, zoals de OVO oudejaarsdag noemt, leverde in 2016 een aantal van 472 mensen op dat naar de spoedeisende hulp moest. De helft hiervan is omstander. Verder raken per jaar zo’n 200 ogen beschadigd, valt er één dode en zijn er 11.000 incidenten.
Volgens hoofdcommissaris Oscar Dros (inzet), politiechef van Oost-Nederland, is de veiligheid van agenten, brandweermensen en ambulancepersoneel ernstig in het geding. Deze mensen worden tijdens Oud en Nieuw geregeld bestookt met vuurwerk dat hun ernstig letsel kan toebrengen. Daarom gaat justitie zeer streng optreden tegen het gooien van vuurwerk naar agenten en hulpverleners.
Vooral de zwaarte van het vuurwerk is de laatste jaren gigantisch toegenomen. Zo zijn er in Nederland ongeveer 20 verschillende soorten Cobra’s op de markt. Bepaalde types zijn zelfs zo sterk dat een vergelijking met een handgranaat op zijn plaats is. De Cobra 80 bevat bijvoorbeeld meer dan 30 keer zoveel flitspoeder als toegestaan. Een auto opblazen is dan geen enkel probleem.