Niet alleen chemiebedrijf Chemours maakt zich schuldig aan het lozen van de schadelijke stof GenX in het oppervlaktewater. Deze week werd bekend dat ook in Zuidoost-Brabant GenX in het water zit. Toen dat nieuws naar buiten kwam, hebben verschillende bedrijven zich gemeld. Nu blijkt dat ten minste een van deze bedrijven schuldig is aan de vervuiling.
Minister van Infrastructuur en Milieu Cora van Nieuwenhuizen maakte het nieuws vandaag bekend aan de Tweede Kamer. Het ministerie is nu aan het onderzoeken of het bedrijf een vergunning had voor het lozen van de schadelijke stof. Daarnaast gaan ze kijken of er misschien meer bedrijven zijn die GenX in het oppervlaktewater hebben gebracht.
Kankerverwekkend
Het staat vast dat de stof GenX schadelijke effecten meebrengt. Zo is het kankerverwekkend en tast het de lever aan. Ook heeft blootstelling aan de chemische stof gevolgen voor de vruchtbaarheid. De effecten voor de vruchtbaarheid zijn wel minder schadelijk dan de stof PFOA, de voorloper van GenX.
Bij onderzoeksinstituut Aquon, opgericht door de waterschappen, wordt de kwaliteit van het water bij waterzuiveringsinstallaties getest. De onderzoekers werken met bacteriën die verontreinigheden in het water op moeten ruimen. Het probleem is dat de bacteriën GenX niet verwerken. Het waterschap kan de chemische stof dus niet uit het water filteren. De enige manier om GenX uit het water te houden is door te voorkomen dat het erin komt.
Gelukkig zijn de concentraties GenX in het Brabantse water laag en vormt de stof geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Maar de industrie bedenkt dagelijks duizenden nieuwe stoffen die mogelijk in het water kunnen komen. De huidige waterzuiveringsinstallaties zijn er simpelweg niet klaar voor om op al die stoffen te testen.