Gemeenten geven niet thuis
DVHN | De gemeentelijke overheid, die het Bouwbesluit moet handhaven, lijkt er weinig op gebrand om huurders te helpen. In Groningen keek de gemeente het aan, ook nadat raadsleden vragen hadden gesteld over de huurders met klachten over het systeem.
In Emmen gaf verhuurder Lefier niet thuis toen bewoners van een appartementencomplex aan de Flintstraat klachten hadden over hun systeem. Toen de huurders zich tot de gemeente wendden, verwees deze naar het ministerie en het ministerie weer naar de gemeente, die inderdaad de primaire toezichthouder is. De Emmenaren zijn inmiddels tweeënhalf jaar bezig om iets aan hun systeem te laten doen.
De inzet van de strijd van de Emmense huurders tegen Lefier is relatie bescheiden.: ze willen graag een noodschakelaar waarmee het systeem in geval van calamiteiten uitgezet kan worden. Ze kwamen op het idee toen een buurman een broodje liet aanbranden en het bij de buren ineens rook alsof er iets in brand stond.
“Stel dat er brand uitbreekt, of er ontsnapt een gifwolk”, zeg Jaap Bekkema, secretaris van de huurderscommissie.
Als er brand is of een calamiteit, dan kunnen bewoners de stekker uit het systeem trekken”, zegt de woordvoerdster van Lefier. “Daar kunnen we amper bij”, zegt Bekkema. “Je kunt de stroom er ook via de meterkast afhalen”, weerlegt de woordvoerster van Lefier de opmerking van Bekkema.
“Dan zitten we in het donker”, zegt Bekkema. “Het syteem voldoet aan alle wettelijke eisen”, aldus de woordvoerster van Lefier.