Zeer regelmatig komen er berichten over falende ziekenhuizen in het nieuws. Nu is het dan het Ruwaard, waar grote problemen zijn. Op de website wordt geschreven dat de patient centraal staat, maar deze gaan nu en masse naar een ander ziekenhuis. Het OM doet zelfs aangifte tegen artsen die daar werken, en het regent klachten over ook andere afdelingen. Vier cardiologen zijn op non-actief gesteld. De Inspectie zou er vanaf weten, maar niets hebben gedaan.
Over de Inspectie verscheen vorige week een kritisch rapport met inderdaad de opmerking dat wel wordt geregistreerd, maar te weinig werd gedaan.
Nu gaat het om de veiligheid van de patienten. Zodra een patient een ziekenhuis binnenloopt, is sprake van een zogenaamde geneeskundige behandelingsovereenkomst. De arts moet een dossier aanmaken. Bij twijfel over de juiste behandeling is het advies een kopie op te vragen van het hele dossier en dat te laten bekijken door een medisch deskundige. Die kan als geen ander de kwaliteit van de behandeling onder de loep nemen. Schakel hiervoor wel een deskundig letselschade advocaat in. Het opvragen van het dossier kan een patient zelf doen.
Ook al gaat het om meerdere afdelingen waar wordt geprutst, voor een aansprakelijkstelling wordt gekeken naar de individuele behandeling. Juridisch is er echter, om de patient van dienst te zijn, sprake van een centrale ziekenhuisaansprakelijkheid. Een patient kan het ziekenhuis in zijn geheel aansprakelijk stellen. Bij twijfel over een juiste behandeling geldt: maak er werk van, dan weet je hoe het zit.
Luister naar Martin de Witte in het radioprogramma Lunch! (Radio 1)