'Essure-spiraaltjes' minder veilig dan gedacht
Essure zou de ideale vorm van sterilisatie zijn: geen operatie vereist en makkelijk toe te passen. Nu blijkt dat veel vrouwen toch klachten hebben door de spiraaltjes.
De ‘Essure’-methode werkt via metalen spiraaltjes die aan beide kanten in de eileider worden geplaatst. De materialen waar de ‘veertjes’ uit bestaan, nikkeltitaniumlegering en PET-vezels, veroorzaken een steriele ontsteking. Door deze ontsteking groeien de eileiders na een paar maanden dicht. Bevruchting wordt op deze manier onmogelijk gemaakt.
Honderdduizenden vrouwen over de hele wereld zijn met Essure behandeld. De ingreep was zo simpel dat wel werd gesproken van een ‘lunchpauze-ingreep’. Maar steeds vaker klaagden vrouwen over scherpe pijnen. Zo ook in Nederland, waar al 10% van de behandelde vrouwen zich heeft gemeld met klachten. Van deze groep hebben 1.700 vrouwen de spiraaltjes laten verwijderen.
Onveilig
De Ierse keurmerkinstantie die Essure moest beoordelen weigerde afgelopen zomer het keurmerk en de handelsvergunning van Essure te verlengen. De veiligheid en betrouwbaarheid van het middel stonden voor de keurmerkinstantie namelijk onvoldoende vast. Fabrikant Bayer besloot kort daarvoor al om het middel van de Nederlandse markt te halen. De fabrikant zei dat ze ‘commerciële redenen’ hadden voor deze keus. De beslissing had volgens Bayer niets te maken met onzekerheid over de veiligheid en kwaliteit van het product.
Wat het probleem precies veroorzaakt is nog niet duidelijk. Zo wordt het materiaal van de spiraaltjes in de geneeskunde volop gebruikt. Ook de klachten verschillen per vrouw. Sommige vrouwen ervaren scherpe pijn. Hoewel je bij pijn ontstekingen zou verwachten, worden die eigenlijk niet gevonden. Ook komen vrouwen met vermoeidheids- en gewrichtsklachten. Gynaecologen in Nederland nodigen vrouwen uit om deel te nemen aan onderzoek om de klachten te inventariseren. Er is snel duidelijkheid nodig over de spiraaltjes van Essure.