Een verkeerstrauma

In een verkeersongeval terecht komen is nooit leuk. De schrik, eventuele verwondingen, kosten, het is niet niks. Iets waar echter vaak weinig aandacht voor is, is rij-angst. Dit is iets wat compleet normaal is. Mensen die iets schokkends hebben meegemaakt vermijden die situatie vaak een tijdje. Wanneer deze rij-angst langer aanhoudt wordt het een verkeerstrauma. Een verkeerstrauma kan het dagelijks leven erg beperken.

Naar je eigen wens aan het verkeer deelnemen

De letselschade advocaten van SAP staan met regelmaat slachtoffers van verkeersongevallen bij. Deze slachtoffers hebben vaak, als gevolg van het ongeval, last van rijangst of een verkeerstrauma. Hoewel de letselschade advocaat zelf dit trauma niet kan verhelpen, kan hij het slachtoffer wel doorverwijzen naar hierin gespecialiseerde instanties. Dit gebeurt dan ook vaak door de advocaten van SAP.

Deze instanties hebben als doel om personen na een verkeerstrauma weer in staat te stellen om naar hun eigen wens aan het verkeer deel te nemen. Dit kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Iemand kan als wens hebben om weer volledig zelfstandig het hele land door te rijden, ook wanneer het sneeuwt en donker is. De wens van een ander kan zijn om de wekelijkse boodschappen weer te kunnen doen en dan is hij of zij tevreden. De kosten van dit soort trajecten worden (als de aansprakelijkheid erkend is) vergoed door de aansprakelijke partij.

Traumabegeleiding na een verkeersongeval

In een interview met letselschade.nu vertelde Wilmar Pater (werkzaam bij RaNed, een van de gespecialiseerde instanties) dat de angst die mensen ervaren bij een verkeerstrauma voornamelijk getriggerd wordt door de vele prikkels die zij continu ervaren wanneer ze zich weer in het verkeer bevinden. Dit zorgt ervoor dat niet alleen achter het stuur plaatsnemen voor angst zorgt, maar vaak is enkel naast iemand in een auto zitten ook al eng. 

Bij lang niet iedereen die bij een verkeersongeval betrokken is geweest, is de rijangst of het verkeerstrauma zo sterk aanwezig. Voor sommige mensen voelt het helemaal niet als een trauma. Van de slachtoffers die wel een trauma overhouden aan de vervelende gebeurtenis, is tien tot twintig procent van de mensen in staat om op eigen kracht dit trauma te verwerken. 

Voor de overige tachtig procent kan traumabegeleiding een grote hulp zijn. Terwijl een letselschade advocaat zich buigt over de aansprakelijkheid en financiële aspecten van het ongeval, kun je zelf bezig zijn met je eigen herstel.

Weer beginnen bij de basis

Er zijn verschillende technieken die door bijvoorbeeld RaNed gebruikt worden bij traumabegeleiding. Wilmar Pater legt uit dat het vaak basaal begint. ‘’De cliënten moeten eerst weer wennen om achter een stuur te zitten’’. Naast de praktische rijvaardigheden wordt er geoefend op ademhalingstechnieken. Deze kunnen erg helpen om rustig te blijven in hectische verkeerssituaties.

De zichtbare schade is dus niet het enige letsel waar slachtoffers van een verkeersongeval last van kunnen hebben. Ben je zelf het slachtoffer van een verkeersongeval en wil je een gespecialiseerde advocaat in de arm nemen? Vertel ons je verhaal en we nemen contact met je op. Een letselschade advocaat van SAP kan je tijdens het gehele traject begeleiden en ontlasten. Zo kun jij je richten op je eigen herstel.