Dit is het beste nieuws in jaren!!
Vrijdag, 9 november 2012. Toen een van onze clienten vandaag kon worden gebeld met de mededeling dat de aansprakelijkheid was erkend, barstte zij in tranen uit van blijdschap. “Dit is het beste nieuws in jaren!” riep zij uit. Mevrouw was 4 jaar geleden in haar auto ’s nachts aangereden door een andere automobilist en arbeidsongeschikt geraakt. De bestuurder die haar had aangereden had veel te veel gedronken, maar reed wel op een voorrangsweg. Eerst liet zij zich bijstaan door een letselschadebureau, die zich specialist noemt. Daarna ging zij naar een niet gespecialiseerd advocatenkantoor. Een jaar geleden kwam zij bij SAP. Voor die tijd wilde de verzekeraar geen cent schade vergoeden. Toen mevrouw overstapte naar SAP werd dit direct beloond met het voorstel 50% van haar schade te vergoeden. Na onderzoek van SAP bleek dat de andere bestuurder 3 x zoveel had gedronken als mocht en te hard reed. De verzekeraar probeerde nog te beweren dat mevrouw de autolampen niet aan had, maar kon dit bewijzen. Een goed rapport van een ongevallenanalist en het starten van een deelgeschil resulteerde uiteindelijk in 100% schadevergoeding. Daarom is het ook zo belangrijk om een in letselschade zaken gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Die kan naar de rechter als het moet om druk op een verzekeraar uit te oefenen.
Ziek door besmette zalm, uw rechten als consument.
Door een fout bij de productie in het bedrijf Foppen Paling en Zalm Foppen te Harderwijk is gerookte zalm besmet met de salmonella-thompson bacterie. Door het consumeren van deze zalm zijn veel mensen ziek geworden. Er zouden ook 3 oudere mensen zijn overleden nadat zij een infectie hebben opgelopen na het eten van dit besmette voedsel.
Foppen geeft mensen het aankoopbedrag terug (https://www.foppenpalingenzalm.nl/recall/). Uit de website van de Voedsel -en Warenautoriteit blijkt dat Foppen zeer veel zalmprodukten fabriceert en levert aan vrijwel alle supermarkten in Nederland (zie www.rivm.nl). De oorzaak van de besmetting is volgens Foppen, die dit eerlijk heeft toegegeven, dat de bacterie in te poreuze schalen in de fabriek in Griekenland is blijven zitten waardoor de zalm die daarmee in aanraking kwam besmet kon worden.
Waar hebt u als consument recht op?
Heel vervelend als u als consument ziek bent geworden. Als u kunt aantonen dat u ziek bent geworden door het gebruik van de zalmproducten van Foppen kunt u zowel materiële als immateriële schade vorderen. Het gaat bij materiële schade (wat merkt u in de portemonnee) om de kosten die u als gevolg van de salmonellabesmetting hebt moeten maken. Denk aan dagen die u niet heeft kunnen werken, de kosten van de dokter of de kosten van rechtsbijstand. Bij immateriële schade gaat het om een vergoeding voor ‘gederfde levensvreugde’. Een ander woord is smartengeld. De hoogte hiervan is afhankelijk van de aard en de ernst van de gevolgen van de salmonellavergiftiging.
Foppen wacht geen procedures af, maar komt zelf met een voorstel. Gedupeerden wordt een vaste smartengeldvergoeding in het vooruitzicht gesteld, maar de hoogte is nog niet duidelijk. Daar kunt u zelf ook over meepraten als u zich meldt. Ieders situatie is immers verschillend en daarom is een vaste, evenhoge vergoeding vaak een praktische oplossing als de schade beperkt is.
Indien er sprake is van een overlijden als gevolg van de besmetting, dan kunt u het beste een advocaat inschakelen. De verzekeraar van Foppen heeft aangegeven de kosten hiervan te zullen vergoeden. Samen met een schaderegelaar van de verzekeraar kan de schade als gevolg van het overlijden in kaart worden gebracht. Onverzekerde begrafeniskosten lijken in ieder geval voor vergoeding in aanmerking te komen. Foppens verzekeraaar zal in het kader van damagecontrol niet al te moeilijk doen over de schadevergoeding.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met advocaat mr Saskia de Groot.