De feestdagen staan weer voor de deur. Helaas dit jaar (opnieuw) geen witte kerst, maar dat zal de pret niet drukken. Kerst is immers een gezellig samenzijn met familie en vrienden, onder het genot van een hapje en een drankje en een gezonde dosis rivaliteit tijdens het spelen van gezelschapsspellen.
Desalniettemin zijn de feestdagen geen garantie voor enkel en alleen plezier. Ook voorafgaand of tijdens deze dagen ligt het gevaar van een ongeluk op de loer. Zo kan het voorkomen dat tijdens de inkopen voor het kerstdiner over een gladde vloer in de supermarkt wordt uitgegleden met letsel en schade tot gevolg. Onder omstandigheden kan daarvoor de supermarkt aansprakelijk worden gehouden Bijvoorbeeld als sprake is van een gevaarlijke situatie en onvoldoende (waarschuwings)maatregelen zijn genomen.
Niet alleen in privésituaties kunnen ongelukken ontstaan. Ook gedacht kan worden aan de werknemer die op het kantoor de kerstversiering ophangt en daarbij ten val komt of het zakelijke kerstuitje waarbij een werknemer tijdens een activiteit letsel oploopt. Niet in alle gevallen is de werkgever aansprakelijk, maar is bijvoorbeeld sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden (zie de uitspraak van Rechtbank Den Haag van 15 mei 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:7370). De werkgever draagt een zogenaamde zorgplicht ter bescherming van zijn werknemers. Een relevante vraag bij de beoordeling van werkgeversaansprakelijkheid is óf de werkgever voldoende heeft gedaan wat van een goed werkgever mag worden verwacht. De locatie en de tijd van het bedrijfsuitje spelen een belangrijke rol. Ook is van belang of de activiteit behoort tot de normale uitoefening van de werkzaamheden.
Vergeet daarnaast de verkeersongevallen niet. Zodra kerstavond nadert, de laatste inkopen zijn gedaan en het druk is in het verkeer. Ook dan kan schade ontstaan. Indien een ongeval is veroorzaakt door een onzorgvuldige (verkeers)gedraging van de andere verkeersdeelnemer, is het mogelijk om de (letsel)schade te verhalen.
Ook de jaarwisseling verloopt niet zonder risico’s. Tijdens de jaarwisseling kan door vuurwerk letselschade ontstaan. Afhankelijk van de omstandigheden kan een slachtoffer de producent of diegene die het vuurwerk heeft afgestoken, aansprakelijk houden.[1]
Echter, zoals het spreekwoord luidt: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Dus wees voorzichtig!
SAP Advocaten wenst u allen prettige en veilige feestdagen!
Auteur: Michelle Kootkar, Sap Letselschade Advocaten
[1] Zie ook de blog van mijn collega en kantoorgenoot J.R. Wildeboer:
https://www.sapadvocaten.nl/aansprakelijkheid-bij-vuurwerkletsel-hoe-zit-het-ook-alweer/