Woensdag 15 augustus 2012. In Trouw nog het verhaal dat de Inspectie boos is op het Bronovo omdat de medische misser zo laat is gemeld. Het Bronovo was al in mei 2011 op de hoogte van de blunder, maar de Inspectie moest afgelopen zaterdag in het Algemeen Dagblad lezen dat deze was gemaakt. Al veel eerder was door SAP de vraag gesteld aan het ziekenhuis of de Inspectie was ingelicht, maar daar was geen antwoord op gekomen. Het antwoord was dus nee.
Dinsdag 14 augustus 2012. Na alle aandacht in de media is client uitgenodigd door het Bronovo om te horen wat de resultaten zijn van het interne onderzoek naar de verwisseling van de prostaatbiopten. Het Bronovo heeft vanmorgen zijn excuses aangeboden aan onze client. Toegegeven is dat sprake is geweest van een verwisseling van biopten met die van een andere man. Die is getraceerd. Er is ook bij hem een verkeerde diagnose (gezond) gesteld, terwijl er aanwijzingen voor prostaatkanker waren. Hij is dan ook sinds mei 2011 niet behandeld.
Er wordt door het ziekenhuis een extern onderzoek in werking gesteld. De Inspectie wil onderzoeken of niet meer mannen zijn getroffen door dit drama.
Maandag 13 augustus 2012. Afgelopen zaterdag 11 augustus stond het verhaal van een van onze clienten centraal op de voorpagina van het AD. Vanmorgen werd bekend dat de Inspectie met de zaak aan de slag gaat. Onder een foto van het Nederlandse dameshockeyteam dat goud had gewonnen. Onze client heeft door een fout zijn prostaat verloren, en is als gevolg van deze onnodige operatie incontinent en impotent geworden.
Wat is er gebeurd? In het Bronovo zijn er biopten afgenomen van client. Deze zijn onderzocht en client is verteld dat hij prostaatkanker had met een zogenaamde Gleasonscore 8. Dat betekent een agressieve vorm van kanker. Voor een second opinion is hij naar het UMC gegaan. Die kwam op basis van de biopten tot dezelfde conclusie. Hij kreeg het advies zich snel te laten opereren. Voor de operatie is geen nader medisch onderzoek mogelijk. Na verwijdering van de prostaat bleek deze schoon te zijn. Het DNA van de biopten kwam niet overeen met dat van hem. De biopten op grond waarvan de diagnose prostaatkanker was gesteld, waren van iemand anders.
Medirisk, de verzekeraar van het Bronovo, heeft onder druk van een gestart kort geding tegen het ziekenhuis, de aansprakelijkheid erkend. Op de schade is inmiddels meer dan een ton bevoorschot. Het schaderegelingstraject verloopt dus goed.
Client zit alleen nog de met vraag wat er in hemelsnaam gebeurd is in het ziekenhuis. Waar zijn de biopten van hemzelf gebleven? Van wie zijn de biopten waar zijn diagnose op gebaseerd is? Heeft nu een patient te horen gekregen dat hij niets mankeerd, terwijl dat niet zo is?
Het Bronovo onderschrijft de GOMA. Een richtlijn voor medische incidenten waarin staat dat er direct onderzoek moet worden gedaan. Dat is niet gebeurd. Er is juist materiaal vernietigd. Het ziekenhuis wil niet zeggen wat er aan de hand is en deze geslotenheid is niet meer van deze tijd. Het gaat om de gezondheid van haar patienten en dat moet het richtsnoer zijn van het ziekenhuis. Daarom gaat de Inspectie nu in gesprek met het Bronovo. Wordt vervolgd.