Blaffende honden bijten ook
06 oktober 2022 

Blaffende honden bijten ook

Het is de week van Dierendag. Afgelopen dinsdag stond iedereen stil bij zijn of haar huisdier of het leuke en belangrijke van dieren in het algemeen. Onze SAP-hap bestond, geheel in ‘eet-geen-dieren-dag’-stijl uit de heerlijke flatbreads met halloumi van Fiona.

En hoewel (huis)dieren ook ontzettend leuk zijn, zit er soms ook een mindere kant aan onze niet-menselijke vrienden. Er wordt hier niet gedoeld op mensen die bang zijn voor bepaalde dieren of een allergie hebben. Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat er per jaar ongeveer 150.000 mensen worden gebeten door een hond. Tweehonderd van deze beten zijn zo ernstig dat het slachtoffer in het ziekenhuis beland of zelfs overlijdt.

Corona huisdieren

Tijdens de verschillende corona-lockdowns hebben meer mensen een hond aangeschaft dan de jaren daarvoor. Onderzoeker Nienke Endenburg van de Universiteit van Utrecht verwacht daardoor meer bijtincidenten, met name bij kinderen. Endenburg heeft onderzoek gedaan naar bijtincidenten en ziet gevaren nu de ‘nieuwe’ honden minder goed gesocialiseerd zijn. Volgens haar heeft dit twee redenen: ten eerste lieten fokkers hun puppy’s eerder vaak wennen aan kinderen, dat was de afgelopen tijd veel lastiger en ten tweede hebben mensen gemiddeld gezien minder goed nagedacht voordat zij een hond in huis namen. Ze verwacht dit probleem vooral bij (kleine) kinderen, omdat die nog niet in staat zijn de lichaamstaal van een hond te lezen en dus niet weten wanneer het dier iets niet prettig vindt. Daarbij gaan kleine kinderen op onderzoek uit. Een staart? Misschien kun je daar wel aan trekken. Een natte neus? Wellicht maakt dat geluid als je erin knijpt. Ze overzien niet wat voor consequenties deze acties kunnen hebben.

Wie is aansprakelijk bij een hondenbeet

Het is in de Nederlandse wet zo geregeld dat de eigenaar van een huisdier aansprakelijk is voor hoe het dier zich gedraagt. Dit betekent dat het baasje van een hond aansprakelijk is wanneer deze hond iemand bijt, maar ook wanneer de hond bijvoorbeeld opeens voor een fiets langs rent en de fietser daardoor ten val komt. Dit geldt ook voor grotere (huis)dieren zoals koeien, schapen en paarden.

Voor de aansprakelijkheid is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat het dier inderdaad dat is wat de beet veroorzaakt heeft. Dit kan door direct foto’s te nemen of gegevens van omstanders te noteren.

Shockschade na een hondenbeet

Het kan voorkomen dat niet alleen degene die gebeten is slachtoffer is bij een bijtincident. In 2017 werd de eigenaresse van een hond veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan een meisje dat door haar hond gebeten was. In diezelfde zaak heeft de verdachte ook een schadevergoeding moeten betalen aan de vader van het slachtoffer. De vader had namelijk gezien hoe zijn zesjarige dochter door een hond in het gezicht gebeten werd. Dit heeft geleid tot ernstig psychisch letsel, ook wel shockschade genoemd. Hierover verscheen eerder een blog op deze website.

Vervolging na een bijtincident

Soms zijn de gevolgen van een bijtincident helaas fataal. In een uitzending van Eén Vandaag van juni dit jaar kwam Esther aan het woord. Haar zoontje van acht maanden is gebeten door de hond van zijn grootouders. Het jongetje is later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de beet overleden. Esther deed na lang wikken en wegen aangifte tegen de grootouders. Ze hadden immers afspraken gemaakt om de veiligheid van de jongen te garanderen, maar het lijkt erop dat de grootouders deze afspraken niet nagekomen zijn.

In eerste instantie besloot het Openbaar Ministerie om de grootouders van het jongetje niet te vervolgen. Esther vocht dit besluit aan. In maart 2022 oordeelde het Amsterdamse gerechtshof dat de grootouders wel moeten worden vervolgd.

 Het hof stelt dat de strafrechter ‘bij uitstek degene is die een afweging kan maken of er in deze kwestie sprake is van een strafbaar feit’.

Heb jij te maken met letselschade door een huisdier? Een letselschade advocaat van SAP kan helpen met het proces en alles met je op een rijtje zetten. Vertel vrijblijvend je verhaal en er neemt een advocaat contact met je op.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.