Bij grote internationale rampen trekken sommige Amerikaanse advocaten alles uit de kast om zo snel mogelijk slachtoffers te ‘ronselen’. Detectivebureaus worden ingeschakeld om gegevens te achterhalen van nabestaanden, nabestaanden worden gestalked en slachtoffers die nog zwaargewond in het ziekenhuis liggen worden gebeld en lastiggevallen. Het lijkt een beschrijving van een Amerikaanse advocatenfilm, maar helaas komen deze excessen in de praktijk voor. Ook in Nederland.
Wij hebben verschillende malen meegemaakt dat slachtoffers en nabestaanden die wij hebben bijgestaan agressief werden benaderd door bepaalde Amerikaanse Law Firms. Dit deed zich bijvoorbeeld voor bij de vliegramp nabij Schiphol in 2009 (TK1951), de vliegramp in Tripoli in 2011 en de ramp met de Costa Concordia in 2012.
Een van onze cliënten die bij de vliegramp met TK1951 ernstig gewond raakte, had plotseling vier mensen bij hem aan de deur staan van een Amerikaans advocatenkantoor. Terwijl hij op bed lag en onder de morfine zat, werd hem via een 3 uur lange presentatie uitgelegd hoe het advocatenkantoor te werk ging. Hij werd vervolgens vriendelijk verzocht bepaalde documenten te tekenen.
Helaas dreigen deze excessen zich opnieuw voor te doen naar aanleiding van de vliegramp met de MH17. Er gaan geruchten dat deze week Nederlandse advocaten worden benaderd door Amerikaanse advocaten om zaken binnen te halen. Ook gaat het gerucht dat er een Amerikaanse advocaat in de buurt van Schiphol een presentatie zou verzorgen voor de nabestaanden. Amerikaanse ambulance chasers zouden dus mogelijk nu weer actief zijn in Nederland.
Het gedrag van deze ambulance chasers is niet alleen immoreel en onethisch, het is ook verboden. Amerikaanse advocaten mogen de eerste 45 dagen geen activiteiten ondernemen in de richting van slachtoffers en nabestaanden van een ramp. Dit is expliciet opgenomen in de gedragsregels voor advocaten in Amerika. Door Nederlandse advocaten voor hun karretje te spannen, hopen ze waarschijnlijk deze regel te omzeilen.
Wij hebben recentelijk in Amerika een tuchtklacht ingediend tegen een Amerikaanse advocate die een cliënt van ons op agressieve wijze heeft benaderd. De klacht is gegrond verklaard. Er is nog wel een hoger beroep aanhangig, dus de zaak is nog niet afgerond, maar door het indienen van tuchtrechtelijke klachten in Amerika proberen we te voorkomen dat nabestaanden en slachtoffers de dupe worden van de werkwijze van bepaalde Amerikaanse advocaten, die als heuse cowboys te werk lijken te gaan.
We moeten overigens niet vergeten dat het hier om excessen gaat, het overgrote deel van de Amerikaanse advocaten keurt de werkwijze van de ambulance chasers ten zeerste af.