Advocaat vecht voor slachtoffers ventilatie
Dagblad van het Noorden, Groningen/Emmen – De Amersfoortse letselschade-advocaat Martin de Witte heeft zich vastgebeten in de problemen, die bewoners hebben met balansventilatie. Gisteren was hij in de stad Groningen om te overleggen met bewoners van twee appartementen-complexen. Deze mensen kampen door slecht werkende ventilatie met gezondheidsklachten.
“De klachten komen uit het hele land. Amersfoort, Groningen, Emmen, Den Haag, Oss, Bilthoven en Noordwijk. Noem maar op. Het wordt hoog tijd dat er wat aan de problemen gedaan wordt. Bewoners klagen vaak al jaren over balansventilatie die niet goed werkt, en zeggen ziek te zijn geworden. Maar hun klachten worden door woningcorporaties en gemeenten niet serieus genomen.” Vandaar dat De Witte corporaties, gemeenten en de Staat wil dwingen om in actie te komen om de problemen te verhelpen. Als het moet met rechtszaken. En hij ziet voldoende reden om die te kunnen winnen.
“Er is een Europese richtlijn, die stelt dat bewoners geen gezondheidsrisico’s mogen lopen in bouwwerken. De richtlijn is echter door de Nederlandse staat onvoldoende omgezet in eigen regelgeving. Daardoor is de gezondheid van bewoners niet gewaarborgd. Ze krijgen te maken met balansventilatie die dag en nacht ontzettend veel herrie maakt. Vergelijk het maar met een stofzuiger die aan staat. Daar worden mensen al ziek van. Maar verder werken veel systemen gewoonweg slecht. De aanvoerschachten zitten vol bacterïen en zuigen de vieze lucht van de buren in jouw woning. Je ruikt gelijk wat de buurvrouw op tafel zet.”
Volgens De Witte heeft de overheid ten onrechte verzuimd om in het Bouwbesluit regels vast te leggen, waaraan balansventilatie moet voldoen. “Zoals de verplichting om de systemen goed te isoleren, zodat de bewoners geen last hebben van het geluid. Ook moet de ventilatie op een dusdanige manier worden aangelegd dat hij goed functioneert. Dan kost dat maar wat meer centen. Nu kiezen bouwers voor de goedkoopste oplossing. Niemand belet ze om dat niet te doen. Al zijn er wel bouwers, die terughoudend met balansventilatie worden, omdat ze bang zijn met onverkoopbare woningen te blijven zitten.”
De Witte gaat woningcorporaties eerst manen om de problemen op te lossen. Gebeurt dat niet, dan volgt de gang naar de rechter. De Staat en gemeenten kunnen namens gedupeerde bewoners te maken krijgen met eisen tot schadevergoeding vanwege de gebrekkige regelgeving. Ook worden procedures aangespannen voor huurverlaging.